OSLO (Nettavisen): Tirsdag ettermiddag kom KS-leder Gunn Marit Helgesen med signaler om at de hadde nye forslag til løsninger og ønsket forhandlinger med lærerne.

Nettavisen live: Lærerstreiken direkte

Etter det Nettavisen erfarer vil KS invitere lærerorganisasjonene til forhandlingsbordet igjen i løpet av kort tid.

Blir det ingen løsning, vil streiken trappes opp fra torsdag, og anslagsvis 94.000 elever blir berørt.

- Ikke hørt et pip ennå

- Vi har ikke hørt et pip ennå, bortsett fra det vi hørte på pressekonferansen i går, men vi sitter og venter og er klare til å høre hva slags løsninger KS har tenkt på, sier Terje Moen, 1. nestleder i Skolenes Landsforbund, til Nettavisen.

Fra deres side er forslaget at dagens avtale forlenges og at partene tar seg bedre tid til å forhandle videre om nye løsninger. Moen sier det sitter langt inne å øke antall bundne timer.

Les også: - Løs dette til neste år!

Lenkegjeng på Alta bru

De streikende lærerne i Alta med streikeleder Anette Berger i spissen lagde lenkegjeng på Alta bru onsdag morgen, skriver Finnmark Dagblad.

- Dette gjør vi for å være synlig – spesielt siden det er første skoledag i Alta for mange i dag, sier Anette Berger til avisen.

Men lenkegjengen stengte ikke veien. De streikende sto pyntelig på rad på gang- og sykkeldelen av brua.

Trapper opp

Skolenes landsforbund (SL) har tatt ut medlemmer på seks skoler i Bergen, fire skoler i Karmøy og fire skoler i Bodø fra onsdag. I Bergen gjelder det Storetveit skole, Ortun skole, Seljedalen skole, Sandgotna skole, Holen skole og Mjølkeråen skole. På Karmøy gjelder det Åkra skole, Kopervik skole og Åkrahamn ungdomsskole. I Bodø er det Alstad ungdomsskole, Aspåsen skole, Hunsatd ungdomsskole og Rønvik skole som er berørt, ifølge SL.

Lektorlaget og Skolenes Landsforbund vil imidlertid ikke trappe opp streiken ytterligere før de har sett hva et nytt møte med KS vil føre til, melder NTB.

Forbundsleder: - Striden handler ikke først og fremst om timer eller dager

Pressesjef i KS, Kjell Eirik Saure, sier til NTB at han foreløpig ikke har konkret informasjon om tidspunktet for møtet. Men han føler seg sikker på at en avklaring om et møte vil skje onsdag.

- Jeg vet ikke om møtet vil skje onsdag eller torsdag. Det er heller ikke sikkert at dette vil bli opplyst om til pressen. Det kan hende at partene ønsker diskresjon om møtet. Dette er noe de må bli enige om, sier han til NTB.

Utdanningsforbundet har signalisert at de vil se på mulige løsninger på konflikten.

Utdanningsforbundet opplyser til Nettavisen ved 13-tiden at de fremdeles ikke har fått noen invitasjon til nye samtaler med KS.

- Se hva KS har å tilby

- Vi er positive til nye samtaler med KS. Så får vi se hva KS har å tilby. Dersom de har tenkt å forlate kravet om økt tilstedeværelse har vi et bra utgangspunkt for å gå i nye forhandlinger, sa leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied tirsdag.

Leder i Skolenes landsforbund, Anne Finborud, uttalte at arbeidstidsordningen ikke er til salgs, men uttaler at SL selvsagt er positive til nye forhandlinger - dersom det virkelig skulle vise seg å være noe nytt i utspillet.

Trapper opp torsdag

Akkurat nå er rundt 5500 medlemmer av Utdanningsforbundet i streik. Fra torsdag trapper forbundet opp streiken med 2200 nye lærere - hvis partene ikke kommer til enighet.

Oversikten over de som streiker og de det er varslet plassfratredelse for denne uken, er som følger:

Utdanningsforbundet: 7726

Skolenes landsforbund: 86

Musikernes fellesorganisasjon: 6

Norsk Lektorlag: 31

Hovedstyret i KS, som var samlet tirsdag, beklager lærerstreiken rammer titusenvis av elever.

Forstår lærernes frustrasjon

Samtidig uttrykker KS forståelse for den frustrasjonen som over år har bygget seg opp blant lærerne, og som blant annet har sammenheng med ulike skolereformer.

«Disse reformene har ført til økte krav til rapportering og administrativt merarbeid. Dette vil KS gjøre noe med. KS understreker at vi har stor respekt for den jobben lærerne gjør og vil aktivt samarbeide for å bedre tilliten mellom lærere og arbeidsgiver», het det i uttalelsen fra hovedstyret.

KS uttalte etter møtet at de vil ta et nytt initiativ til forhandlinger med lærerorganisasjonene. Der vil de foreslå «nye fleksible løsninger som ivaretar intensjonen om en bedre skole, gjennom mer samarbeid ved blant annet tilstedeværelse og mulighet for ledelse».

Også rektorer i streik

Over 20 rektorer streiker sammen med 5.500 lærere. Flere av dem støtter lærernes krav og frykter samarbeidsklimaet når konflikten er over.

- Dette er ikke primært en lærerstreik, men en streik som skal sørge for at rammefaktorene til skolen skal være så gode som mulig, sier rektor Geir Næstby ved Bankgata ungdomsskole i Bodø til Dagsavisen.

Varsler nye demonstrasjoner

Mens lærerorganisasjonene venter på nye samtaler med KS, er det duket for flere demonstrasjoner rundt om i landet, melder NTB.

Utdanningsforbundet opplyser at det vil skje demonstrasjoner og aktiviteter i Skien/Porsgrunn, Stavanger/Sandnes, Hamar og Gjøvik onsdag kveld.

HTML EMBED