HONDURAS - SVEITS 0-3:

Helt siden han slo igjennom med Basel har Xherdan Shaqiri blitt sett på som en av de mest spennende unge spillerne i Europa. Sveitseren gikk til Bayern München i 2012 for rundt 11 millioner euro, men har slitt med spilletid.

Under VM har den kjappe vingen imidlertid fått vist seg fram for Sveits og en rekke klubber rundt om i Europa følger nok 22-åringen med argusøyne.

Liverpool er blant klubbene som har blitt koblet til sveitseren allerede. Juventus i Italia skal også være interessert i å gjøre et framstøt i sommer.

Det de fikk se onsdag kveld i Sveits' møte med Honduras, lot de seg nok imponere av. Shaqiri var toneangivende og scoret to ganger før pause.

Han ble dermed den første sveitser til å score to mål i en VM-kamp, siden Adrian Knup nettet to ganger for nasjonen mot Romania under 94-VM.

Det er altså 20 år siden. I andre omgang satte han inn sitt tredje mål.

- Xherdan Shaqiri er en spiller som kan utgjøre forskjellen mellom seier og tap. I mine øyne var han bedre mot Frankrike enn mange ville ha det til. I dag ga han full valuta for tilliten, sier sveitsernes landslagssjef Ottmar Hitzfeld.

Målene hjalp Sveits videre fra gruppespillet og ga nasjonen er herlig revansj etter det stygge tapet for Frankrike sist runde, der det ble hele fem baklengs.

I neste runde venter Argentina for sveitserne.

- Argentina er favoritt tirsdag, men vi har intet å tape. I cupspillet er alt mulig, sier trener Hitzfeldt.

Shaqiri-show
Det meste handlet om sveitserne i første omgang i Manaus. Allerede etter to minutter kom den første sjansen, da Josip Drmic stjal ballen og spilte videre til Shaqiri. Vingen knallet til på første berøring og keeper Noel Valladares måtte i aksjon. Returen kunne også blitt farlig, men Honduras fikk avverget i tide.

Lik etter skulle Shaqiri lykkes. 22-åringen dro seg innover i banen, klinket til, og skrudde ballen vakkert via tverrliggeren og i nettmaskene. En perle!

Etter 30 minutter var samme mann på farten igjen. Honduras blottet seg bakover og Sveits kunne kontre. Josip Drmic stormet mot mål og kunne lett trille til Shaqiri som også var med opp. Alene med keeper var han trygg.

Mot slutten av omgangen fikk Sveits et par store sjanser til å øke ledelsen. I det 43. minutt ble aktive Drmic spilt igjennom, men fra litt skrått hold klarte han ikke overliste Honduras' sisteskanse. Rett etter fikk han en ny sjanse, men igjen var Valladares på plass og reddet. Dermed sto det 2-0 til pause.

Snytt for straffe?
Etter hvilen kom Honduras bedre med og fikk sin første skikkelige målsjanse tidlig i omgangen. Wilson Palacios slo en bra ball mot Jerry Bengtson, men angrepsspilleren med det svenskklingende navnet avsluttet dårlig.

Like etter kom den samme Bengtson til en ny sjanse. Honduras-spissen var igjen igjennom og nå rundet han keeper. Skuddet ble stoppet på strek.

Det var viktige Ricardo Rodriguez som forhindret scoring her.

Sveitserne var også farlige og Shaqiri var fortsatt sentral. I det 59. minutt fikk han ballen i god posisjon og fyrte løs, men denne gang reddet keeper.

Og nå skjedde det ting i begge ender. Like etter følte nok Honduras seg snytt for straffe. Innbytter Jerry Palacios ble regelrett dyttet over ende av Johan Djourou inne i feltet, men dommer Nestor Pitana vinket spillet videre.

Hadde dommeren vurdert situasjonen som en forseelse, kunne Djourou fort ha blitt sendt i dusjen, siden han var bakerste mann for Sveits.

Om kampen ikke var avgjort på 2-0, så sørget Shaqiri for å sette den definitive spikeren i kista med sin 3-0-scoring etter 71 minutters spill.

Igjen var det Drmic som gjorde forarbeidet på flott vis, før han spilte ut til Shaqiri som ventet i midten. Vingen satte ballen midt i mål og det holdt.

Mot slutten fikk Honduras svært store sjanser ved både Andy Najar og Jerry Bengtson, men ingen av dem klarte å få ballen forbi en god Diego Benaglio.

Sveits hadde også brukbare muligheter mot slutten og det var alt i alt en svært underholdene kamp, men flere mål ble det ikke på Arena Amazonia.

Det betyr at Sveits blir nummer to i sin gruppe med seks poeng. Frankrike blir gruppevinner med syv poeng. Ecuador og Honduras må reise hjem.