Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke send dem hit

Afghanistan ber Norge innstendig vente med å tvangssende afghanere hjem.

KABUL (TV 2): I 26 dager sultestreiket afghanere utenfor Domkirkeplassen i Oslo i protest mot å bli sendt tilbake til hjemlandet. Etter at sultestreiken ble avblåst, har flere blitt tvangsretunert til Afghanistan, og protestene her hjemme har vært mange. Nå ber også Afghanistans flyktningminister Norge vente med å tvangsreturnere afghanerne.

- Vanskelig
- Her får de det vanskelig, sa den afghanske flyktningeministeren da Jens Stoltenbergs politiske rådgiver, statssekretær Libe Rieber-Mohn, onsdag besøkte Kabul.

- Alvoret og langvarigheten i behovet for gjenoppbygging i Afghanistan har vært en tankevekker, sier statssekretær Rieber-Mohn til TV 2 Nyhetene.

- Vis barmhjertighet
Mangel på hus og arbeid gjør at den afghanske flyktningeministeren i onsdagens møte med den norske utsendingen innstendig ba Norge om å vente med å tvangsreturnere afghanere.

- Ikke send folk tilbake med tvang. De må prøve å vise barmhjertighet med afghanere, sier flyktningeminister Ustad Akhbar Akhbar.

- Ikke våre kriterier

Statssekretær Rieber Mohn ser at afghanerne sliter i en hverdag preget av stor arbeidsledighet og boligmangel, men hun understreker samtidig:

- Asylinstituttet i Norge er jo ikke basert på den slags type kriterier.

Kabul har allerede et storet boligproblem. 80 prosent av husene mangler strøm, vann eller et skikkelig kloakksystem - og når nye flyktninger vender tilbake, blir det allerede overbelastede infrastrukturen enda hardere presset.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken