Personsøketjenesten Iam.no har fått veldig mye oppmerksomhet etter at Nettavisen skrev om den onsdag kveld.

Kort sagt har de samlet så mye informasjon om alle norske borgere over 16 år som de overhode klarer, inkludert adresse, telefonnummer, fødselsdato, bilder, lenker til sosiale nettjenester, inntekt med mer.

Les også: Opprør mot ny søketjeneste

Datatilsynet har fått svært mange henvendelser fra nettbrukere etter det første oppslaget, og har gitt klar beskjed om at de vil gå inn i saken.

Spesiell forretningsdrift
En av de tingene de reagerer på er at selskapet bedriver en slags form for «negativt salg». Selskapet legger ut opplysninger om alle personer over 16 år, og nekter å fjerne dette på forespørsel.

Derimot kan du fjerne noe av informasjonen, eller «ta kontroll» som selskapet selv sier, om du registrerer seg som brukere av tjenesten.

- Denne delen er definitivt noe av det som vi vil se nærmere på når vi går inn i denne saken, forteller seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet til Nettavisen.

Ikke sikkert at de bryter loven
Helmers sier likevel at det på ingen måte er sikkert at dette faktisk er brudd på noen lover. Det finnes en rekke unntak fra personopplysningsloven, blant annet for opplysningstjenester for telefonnummer, men de er samtidig underlangt strenge begrensninger.

- Noe av problemet her er at vi ikke vet hvor de har fått tak i opplysningene fra. Nummeropplysningstjenester får blant annet oppgitt fulle personnummer på alle, men dette får de ikke lov til å legge ut, det er bare ment til intern kvalitetssikring, forteller Helmers.

Det som nå er litt av stridens kjerne er om tjenesten kan anses som en nummeropplysningstjeneste, eller noe mye mer.

- Men de har også smurt sammen en god del opplysninger som vi ikke helt forstår hvor de har fått tak i til en stor pakke, forteller hun.

Legger ut hemmelige nummer
Nettavisen har fått en rekke tilbakemeldinger om personer som har hemmelig nummer og/eller adresse, som likevel finner dette oppgitt på tjenesten.

- Vi har mottatt en del slike henvendelser vi også, og det er kanskje det mest alvorlige vi nå skal se på, sier Helmers.

Må ha hemmelig nummer
Styreformann Odd Harald Hauge i selskapet bak tjenesten, I'm International AS, forteller til Nettavisen at det er flere måter å komme seg unna tjenesten på.

«Hemmlig nummer, eller enda lettere - mobil registrert på frima.......» skriver Odd Harald Hauge i en SMS til Nettavisen.

Dette altså på tross at flere hevder at selskapet viser frem hemmelige nummer og adresser.

Daglig leder Trine-Lise Jagge hevder på sin Twitter-side at opplysningene hentes fra «åpne kilder som allerede ligger ute på nettet».

Dette er ikke Odd Harald Hauge helt enig i:

«Vi kjøper fra samme kilde som google. Og vi betaler.....»

Risikerer lite

Det er ikke mye selskapet risikerer nå dersom Datatilsynet skulle komme frem til at de bryter loven.

- Hva risikerer de fra dere dersom dere kommer til samme konklusjon som de som nå hevder at selskapet bryter loven?

- I første omgang vil de få et pålegg om å endre praksis. Hvis de ikke gjør det, så har vi måter å presse dette gjennom på. Men det skjer så å si aldri at noen nekter å etterkomme pålegg fra oss, forteller Helmers i Datatilsynet.

- Men er det rent prinsipielt slik at et selskap kan lansere en tjeneste som bryter med loven, for så å kunne tjene penger på dette uhindret helt til dere slår ned på dem?

- Vi forholder oss til det forvaltningsmessige av dette. Hvis det er grove overtramp så blir det eventuelt noe politiet må se på, sier hun.

Også folk under 16 år
Ifølge NRK har ikke tjenesten satt en sperre på 16 år slik de selv hevder. Statskanalen melder at Marie Desiree Sophie fant sin 15 år gamle datter på nettstedet, med både kart og telefonnummer.

- Jeg synes dette er veldig ubehagelig, sier hun.

Verken barneombudet eller Redd Barna har ønsket å uttale seg om saken.

PS! All oppmerksomhet rundt tjenesten gjør at nettstedet for tiden er veldig tregt.

Les også: Opprør mot ny søketjeneste