Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke sikkert vi finner en felles smittekilde

Folkehelseinstituttet setter store ressurser inn på å finne ut hvorfor tre små barn nå er alvorlig syke etter E.coli-smitte.

Folkehelseinstituttet setter alt inn på finne ut hvor E.coli-smitten som har gjort tre barn alvorlige syke med hemolytisk-uremisk syndrom kommer fra. De håper å finne svaret i løpet i løpet av en ukes tid.

Kan ta tid
- Men det kan ta lengre tid. Noen ganger er det vanskelig å finne en felles smittekilde, og det er ikke sikkert vi klarer det, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonssykdommer ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Måtte gi opp i 2009
Under det store utbruddet av E.coli-smitte i 2006, der til sammen 18 personer ble syke og ett barn døde, fant man en felles smittekilde, nemlig morrpølse fra Gildes anlegg. Mens våren 2009, da også flere personer ble smittet og ett barn døde, fant man ingen felles smittekilde, til tross for at det ble satt inn store ressurser for å komme til bunns i saken.

Dette er HUS

Folkehelseinstituttet har oversikt over tre tilfeller av HUS (hemolytisk-uremisk syndrom) hos små barn fra Oslo, Akershus og Østfold.

HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemoragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom. I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.

Vil ta avføringsprøver
Rønning sier det er altfor tidlig å ha mistanker til konkrete matvarer nå, men forteller at matvarer hos de rammede familiene blir undersøkt. Det blir tatt avføringsprøver av familiemedlemmer, og det kan også bli aktuelt å ta avføringsprøver fra andre barn i barnehagene der de syke barna går.

Barna som nå er rammet er alle under ti år og har blitt syke i løpet av de siste to ukene. Rønning opplyser at det dreier seg om barn i barnehagealder.

Se etter blodig diaré

Rønning minner om de generelle forsiktighetsreglene når det gjelder kjøttprodukter, som at man sørger for skikkelig varmebehandling. Blodig diaré kan være ett av symptomene, og hvis ditt barn får det, er det bare å oppsøke lege, lyder rådet fra overlegen på Folkehelseinstituttet.

Barnehage stopper all matservering
Smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, bekrefter overfor Budstikka.no at et fem år gammelt barn fra kommunen er blant de som nå er rammet.

- Nå tar vi alle de forholdsregler vi skal. Vi har fått en del pålegg fra smittevernoverlegen, sier styrer i barnehagen der femåringen går, Toril Wiig, til avisa. All matservering stoppes i 14 dager, alle leker blir desinfisert og renholderne er pålagt å gjøre ekstra grundig arbeid.

- Alvorlig for to av barna
VG Nett skriver at tilstanden er meget alvorlig for to av de tre barna. Ett av dem skal ha fått dialysebehandling på Ullevål sykehus siden fredag, mens et annet blir overført fra Rikshospitalet til Ullevål onsdag.

Kommentarer til denne saken