Nedrykkstrusselen henger over Brann. Kommentator Kenneth Fredheim tror 1. divisjon venter neste år.

- Jeg trodde det ikke for tre-fire uker siden, men nå tror jeg Brann går ned. Det ser stygt ut for bergenserne, sier han til NTB.

Brann spiller hjemme mot Sarpsborg 08 fredag kveld. Kun fire runder gjenstår av årets eliteserie.

- Brann har rett og slett ikke sett bra ut i en situasjon der alt må mobiliseres. Sogndal og Sandnes Ulf er vant til å kjempe for eksistensen, sier Fredheim.

Han skal kommentere Brann for CMore i de to siste serierundene. Stemmen hans kan bli forbundet med øyeblikket der Sportsklubben forsvinner ut av det gode selskap for første gang siden nedrykket i 1985.

- Det er ille for norsk fotball om Brann rykker ned. Laget har nok et mye større navn enn reell fotballtradisjon når det gjelder å vinne titler. Det er fascinerende at Brann tror de er en større klubb enn de egentlig er, påpeker Fredheim.

Totalt uforståelig

Han mener rødtrøyene har problemer med å innse alvoret.

- Fallet kunne knapt vært større. Før sesongen snakket trener Rikard Norling om «guld». Snakk om misforståtte ambisjoner om å vinne ligaen. Nå kjemper de mot nedrykk. De har forstått alvoret for sent, sier den rutinerte MAX-kommentatoren.

- I fjor tapte de ikke hjemme før utpå høsten (10-3-2) og var et fantastisk hjemmelag. I år har de vunnet bare tre kamper på Stadion. Det er totalt uforståelig. Jeg ser hva Norling prøver å gjøre med Brann. Han har ofte hatt lag som har vært solide bakover, men Brann har sett helt clueless ut bakover. De snakker om at de skaper så mange sjanser, men hva hjelper det når du ikke vinner fotballkamper. De har lurt seg selv i hele år ved å si at de er mye bedre enn de i realiteten er. Underlig å observere, sier Fredheim.

Rett opp igjen

Bergenserne møter tabellnaboene Bodø/Glimt, Haugesund og Sogndal i innspurten.

- Jeg tror ikke det er en fordel. Snarere motsatt. Du møter et Sogndal som er vant til slike situasjoner. Og der oppe er det ingen katastrofe om du rykker ned. Det er en del av klubbens beregninger. Haugesund er riktignok ikke vant til dette, men der har alvoret gått opp på en litt annen måte. Kontringssterke Glimt passer heller ikke Brann. Det hadde vært bedre å ha møtt lag som ligger i ingenmannsland. Dette er noe av det verre.

- Brann er en av fire klubber som ikke skal rykke sammen med Rosenborg, Viking og Vålerenga. Det kan bli interessante lokaloppgjør i 1. divisjon i Bergen med kamper mot Nest-Sotra og Åsane neste år. Det er helt surrealistisk. Trøsten får være at jeg tror Brann rykker rett opp igjen, sier Fredheim. (©NTB)