Gå til sidens hovedinnhold

- Illegal gambling verre enn doping

Det mener spilleksperter i Fifa. Sepp Blatter advarer samtidig mot at gablingproblematikken brukes til skremselspropaganda.

Mens dopingskandaler kommer som perler på en snor i svært mange idretter, frykter eksperter i Fifa i mye større grad illegal gambling og dermed også kampfiksing.

Det kom fram under en kongress i Zürich mandag.

- Stor trussel
- Det er en stor trussel. Fotballen er i en særstilling som gjør at illegal gambling er en enda større trussel enn doping på grunn av det inntrykket publikum sitter igjen med, sier Detlev Zenglein, som er analytiker for EWS (Early Warning System). EWS ble opprettet av Fifa for nettopp å overvåke utviklingen når det gjelder spill og gambling på fotballkamper.

- Hver eneste gang det går et rykte fester det seg hos publikum. Det legger en demper på entusiasmen og gleden overfor fotballen fordi folk tror de kan ha blitt lurt.

Enorme pengesummer går inn i den illegale gamblingen, og størst skal problemet være i Asia. For mens markedet i Europa er kraftig regulert, er saken en annen i Asia.

- Vår viktigste kamp mot problemet finner sted på det asiatiske markedet. I Europa er gamblingindustrien kraftig regulert, de har sine regler og kjemper sammen med oss mot trusler som kampfiksing, sier Zenglein.

- Vi må likevel gjøre folk oppmerksomme på at det i Asia foregår ting som angriper sportens integritet.

Advarer mot skremselspropaganda
Hele 25 kamper i Uefa-regi sist sesong skal etter all sannsynlighet ha vært fikset, uten at Uefa vil nevne hvilke kamper som er under etterforskning.

I de store, internasjonale mesterskapene skal EWS ikke ha sett noen tegn til ulovlig gamblingvirksomhet, og Fifa-president Sepp Blatter advarer mot å spre skremselspropaganda. Han refererer til beskyldning om kampfiksing sist det var VM i fotball, og påpeker at det aldri eksisterte så mye som et fnugg av bevis for det.

- Vi i Fifa er forberedt på å kjempe for en ren, skikkelig og rettferdig idrett, men vi kan ikke se på at folk misbruker fotballen eller bruker fotball som et springbrett for å spre nye skandaler når det ikke er noen, sier Blatter.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).