Gå til sidens hovedinnhold

Indias statsminister besøker Pakistan

Isen mellom atommaktene India og Pakistan ser ut til å være brutt. Den indiske statsministeren reiser i helgen til Islamabad.

USAs president George W. Bush sa torsdag at både Indias og Pakistans arsenaler av kjernefysiske våpen er under trygg politisk kontroll. Pervez Musharraf har fast grep om situasjonen, framholdt Bush etter en telefonsamtale med sin pakistanske kollega.

De siste tre ukene har Musharraf sluppet uskadd fra to drapsforsøk.

- Det er tydelig at terroristene er ute etter ham, men han hørtes helt rolig ut og jeg ser ingen grunn til å bekymre meg for hans sikkerhet, sa Bush til pressefolk i Crawford i delstaten Texas.

Kashmir-framgang

- De pakistanske atomvåpnene er i trygge hender, og det er viktig. Det er like viktig at India sørger for sikkerhet rundt landets program for kjernefysiske våpen, sa Bush, som roste de to landene for å gjøre framskritt i Kashmir-spørsmålet.

Spørsmålet om denne delte regionen rett sør for Himalaya-fjellene har utløst to av de tre krigene India og Pakistan har utkjempet siden de ble selvstendige stater i 1948. Mange har fryktet at den uløste striden skulle føre til en ny krig, kanskje med bruk av atomvåpen.

- Jeg vil rose lederne for begge land for deres skritt mot en fredelig løsning på de store sakene som har skilt dem. Det virker som de sakte, men sikkert gjør framskritt i spørsmål som Kashmir, sa George W. Bush første nyttårsdag.

"Isen tiner"

Når Indias statsminister Atal Bejari Vajpayee nå reiser til Islamabad, der Pervez Musharraf skal være vert for et sørasiatisk toppmøte, synker spenningsnivået i en av verdens farligste konflikter. Isen tiner opp, kommenterte det tyske nyhetsbyrået DPA fredag,

Byrået påpekte at reisen, som lenge ble regnet som usikker, i seg selv er et tegn på framgang i den til tider fastlåste fredsprosessen mellom de to landene. Det er mer enn et kvart århundre siden Vajpayee sist besøkte hovedstaden i nabolandet.

Første nyttårsdag gjenopptok Pakistan og India den kommersielle flytrafikken seg imellom. Trafikken ble innstilt for to år siden, etter at India beskyldte Pakistan for delaktighet i et blodig terrorangrep mot nasjonalforsamlingen i New Delhi i desember 2001.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser