Gå til sidens hovedinnhold

Inflasjon på 100.000 prosent

Zimbabwe fortsetter å slå sine egne miserable rekorder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det afrikanske landet Zimbabwe har i lang tid hatt verdens soleklart høyeste inflasjon. Under Mugabes ledelse har landets inflasjon stadig nådd nye rekorder og nå har den, målt år mot år, nådd utrolige 100.000 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP.

NA24 - din næringslivsavis

Dette betyr dermed at prisene målt i konsumprisindeksen i snitt økte med 100.582,2 prosent mellom januar 2007 og januar 2008.

- Ikke sjokkerende
Prisene på mat og drikkevarer uten alkohol økte med 105.438 prosent mens inflasjonen utenom mat steg med 97.885,7 prosent.

- Tallene sjokkerer ikke folk lenger, sier Rangarirai Mberi som er redaktør i finansavisen Financial Gazette, ifølge AFP.

De siste syv årene har Zimbabwes økonomi befunnet seg i en kraftig nedadgående spiral som har resultert i mangler av grunnleggende råvarer som sukker, matolje og bensin. Det er anslått at minst 80 prosent av landets innbyggere nå lever under fattigdomsgrensen.

Sterk svartebørs
Den ekstreme inflasjonen har ført til stor handel på landets svartebørser og mange av landets innbyggere har blitt nødt til å kjøpe livsnødvendige varer fra naboland som Botswana, Sør-Afrika og Zambia.

Myndighetene har forsøkt å stagnere inflasjonen med en rekke tiltak som pristak på enkelte varer og tjenester samt fjerne tre nuller fra landets valuta.

Kritikerne mener at politikken er helt på jordet og at den blant annet kun bidrar til å øke opp om den kroniske matmangelen i landet.

Les NA24-kommentaren: Leder VM i dårlig økonomistyring

Landets aldrende leder Robert Mugabe, som har sittet med makten siden Storbritannia trakk seg ut i 1980, kan under valget neste måned bli valgt til å styre i det som i så fall blir hans sjette strake periode.

Mugabe har selv ved flere anledninger konsekvent gjort det motsatte av de rådene landet blir anbefalt av organer som Verdensbanken.

Les NA24-kommentaren: Mugabe burde være helt

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping