(YEYE): Helse- og omsorgsdepartementet slår fast at det ikke er alderen som skal avgjøre om man kan få utskrevet p-piller eller ikke.

- Skjønnsvurdering
Statssekretær Kari Henriksen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet fastholder at departementet standpunkt er at det skal være en skjønnsvurdering som ligger til grunn.

- Vi er best tjent med et regelverk som åpner for skjønnsutøvelse etter en konkret helhetsvurdering, fremfor et regelverk som fastsetter absolutte aldersgrenser. Unntaksvis kan dette innebære at det ikke gis informasjon til foreldre til barn ned til 12 års alder, sier Henriksen til ANB.

Tidligere denne uken ble det kjent at departementet går god for praksisen med at leger skriver ut p-piller til jenter ned i 12-årsalderen.

- Helt normalt
Seksualrådgiver Siv Gamnes mener det er helt naturlig at man skriver ut p-piller til unge jenter uten å gi informasjon til foreldrene.

LES SAKEN: 13-åringer får p-piller

- Det er ikke det mest vanlige vi gjør. 13-åringer er ikke dem som oppsøker ungdomshelsestasjonen mest, men jeg mener det er helt naturlig at vi hjelper disse jentene med å forhindre en uønsket graviditet når de først kommer til oss, sa Gamnes til Yeye i juni.

Heller pille enn kondom
I fjor ble 23.000 nordmenn smittet av klamydia, noe som er nok en økning. Men Gamnes vil ikke oppfordre unge jenter som er i et parforhold til å bruke kondom.

- Hormonell prevensjon har langt større sikkerhet med tanke på å unngå uønsket graviditet enn hva kondomer har. Men dersom man har flere seksualpartnere, så bør man nok heller bruke kondom for å unngå kjønnssykdommer, men den beskytter ikke like godt mot graviditet som hormonell behandling gjør, sa Gamnes.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!