Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen eksperter kunne forutsett det

«Ekstremt» og «spinnvilt», er ord som brukes om Norges gullhåp.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Lørdag er det duket for sprint under VM i Kontiolahti og Norges største gullhåp er en 21-åring fra Stryn.

Johannes Thingnes Bø har det siste året gått fra å være et stort talent, til å bli en stabil skiskytter i verdenseliten. Siden Emil Hegle Svendsen har slitt med sykdom før VM, er Thingnes Bø nå sett på som norsk favoritt.

Vi skal ikke lenger tilbake enn desember 2013 for å finne første gang 21-åringen sto øverst på pallen under et seniorrenn. Da gikk han til topps i verdenscuprennet i franske Le Grand Bornand. Så sent som i januar i år tok unggutten sin sjuende verdenscupseier i karrieren.

Sjekk lørdagens VM program her

- Det er spinnvilt
Tre av disse har for øvrig kommet i nettopp Kontiolahti.

Ole Kristian Stoltenberg er ekspert på skiskyting for TV 2 og har fulgt sporten i en årrekke. Han sier det var umulig, selv for ekspertene, å spå at Thingnes Bø skulle ha den enorme utviklingen han har hatt.

- I skiskyttermiljøet har vi jo hørt om Johannes i mange år. Han var hele veien foran sin aldersgruppe. Nå nærmer han seg allerede 50 verdenscupløp og har sju seire. Akkurat det, var det ingen som kunne forutse. Det er ganske ekstremt, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Flere av triumfene kom mens han fortsatt var junior. Stoltenberg påpeker at Bø ligger foran skjema til noen av verdens beste.

- Han er tidlig i karrieren, men langt foran folk som Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen resultatmessig. Han er et kjempetalent og har alle muligheter til å blomstre. Fem seire som junior er spinnvilt, sier han.

- God start
Akkurat den statistikken om at han ligger foran to av skiskyttersportens største ikoner, tar imidlertid 21-åringen med knusende ro.

- Jeg ligger litt foran de gutta der, men de har tross alt utrettet mye i ettertid. Jeg har masse å gå på. Men det er en start og en veldig god start. Jeg har allerede fått smakt litt på karamellen, sier han til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg har lyst til å nå enda lenger, legger han raskt til.

Thingnes Bø kommer fra en skikkelig skiskytterfamilie og storebror Tarjei er også en profil på det norske landslaget. Unggutten tror gode gener er en del av grunnen til at han har tatt så store steg, så raskt.

- Det er nok mange som trener like hardt, eller hardere, enn meg. Jeg har kompiser hjemme og på Lillehammer som gjør det, sier han.

- Det er nok litt tilfeldig at jeg har gode gener for å drive på med skiskyting. Jeg har fått en lettere vei mot toppen. Men jeg har selvsagt også lagt ned en solid jobb og det er godt at jeg får igjen for det nå.

- Er heldig
Thingnes Bø har fortsatt til gode å få et gjennombrudd i et seniormesterskap, men har allerede en bronse i lommen var det inneværende mesterskapet. Den kom på mixed stafett torsdag.

Da viste Stryn-gutten meget gode takter både i sporet og på standplass, noe som lover svært godt før sprinten lørdag ettermiddag.

- Det er dette jeg har jobbet for, det å nå lengst mulig, fortest mulig. Jeg er heldig som får muligheten allerede nå, sier VM-håpet.

Johannes Thingnes Bø har for øvrig tre gull fra junior-VM i karrieren. De kom alle i 2012, i finske Kontiolahti, selvsagt.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken