Gå til sidens hovedinnhold

Ingen godkjente jobben ved E18-brua

Bulldoseren som var i virksomhet ved Skjeggestadbrua, kan ha vært på ulovlig oppdrag.

VESTFOLD: – Vi har gått gjennom våre arkiver, og det er ikke registrert noen søknad eller tillatelser til noen inngrep i området.

Les også: Brua kan bli revet

Det sier plan- og bygningssjef i Holmestrand kommune, Svend Bergan Grane, til tb.no.

Les saken i tb.no

Heller ikke landbrukskontoret har mottatt noen søknad om å utføre arbeider ved brua. Det bekrefter Rune Nordeide ved landbrukskontoret for Holmestrand, Hof og Re.

Les også: Leirras skjer på grunn av menneskelig aktivitet

Fordi det går sjøørret i bekken under brua kreves det en ekstra omfattende søkeprosess før det eventuelt gis tillatelser til å gjøre arbeider i området, blant annet med søknad også til fylkesmannen.

Les også: Byggherren: - Vi har bare fått skryt

– Flyttet overskuddsmasse

Styreleder Bjørn Mønster i Solum Golf opplyser at det er grunneieren, Bjørn Hunstad, som har satt i gang arbeidet ved Skjeggestadbrua, eller ved hull 13, som er hans perspektiv i saken.

– Jeg har forstått det slik at det skulle fylles opp med overskuddsmasse fra Solum pukkverk, sier Mønster.

Ifølge Rune Nordeide ved landbrukskontoret ville også masseoppfylling krevd en omfattende søkeprosess.

– I slike tilfeller krever gjerne myndighetene at det blir utarbeidet en reguleringsplan, alt etter omfanget av tiltaket.

Les også: Her blir det omkjøring i lang tid

– Få stengt E18!

Daglig leder Christoffer Bruserud i entreprenørfirmaet Oscar og Tormod Wike var antakelig den første som fikk vite om brokollapsen. Han forteller til tb.no at han presis klokken 14.33 fikk han følgende fortvilte melding fra maskinføreren som kjørte bulldoseren som var i sving under broen:

– Det er grunnbrudd. Få stengt E18!

Maskinføreren er, ifølge Bruserud, utleid fra firmaet.

– Selve bulldoseren er utleid fra firmaet Machine Partner, opplyser Bruserud.

Det er han selv som eier dette firmaet, sammen med sin ektefelle.

– Og det var grunneier Bjørn Hunstad som leide maskinen, forteller Bruserud.

– Betyr det at det er grunneieren som er utførende og ansvarlig for arbeidene ved brua?

- Ja. Hunstad har hele tiltaket.

Christoffer Bruserud understreker at bedriften han leder først og fremst konsentrerer seg om å ivareta helsen til maskineføreren, som er fysisk uskadet etter hendelsen.

Tross gjentatte forsøk har det ikke lyktes tb.no å komme i kontakt med grunneier Bjørn Hunstad for en kommentar til de nye opplysningene.

Visste ikke at han måtte ha tillatelse

Til VG sier grunneier Bjørn Hunstad at det er riktig at han ikke har søkt om tillatelse for å kjøre her og heller ikke visste at han måtte det.

– Jeg ble overlatt dette stykke med land fra Vegvesenet. De spurte om å bytte land med meg under byggingen av E18. Jeg ble overlatt grunnen under Skjeggestadbrua fordi det var hensiktsmessig på grunn av min eiendom.Jeg fikk da tilbud om å betale 12000 kroner per mål for den delen av jorda under brua på sydspissen som jeg ikke alt eide, sier Hunstad.

Han forklarer at jorda under Skjeggestadbroen ikke har vært rørt før i år.

- Vi leide inn samme entrepenørfirma som jeg har brukt til forskjellig arbeid i 5-6 år. I desember begynte de med å jevne ut en skrå helling for at en løypemaskin som lager skiløyper i området skulle kunne kjøre der. Det er også et utslagssted for et golfhull. Vi skulle fylle opp inntil to meter. Derfor var bulldoseren der for å rette ut massen firmaet hadde kjørt opp tidligere, sier Hunstad.

Han eier også grunnen til golfbanen som ligger rett inntil rasområdet.

- Jeg fikk høre av sjefen til firmaet som leide ut bulldoseren at det hadde vært et ras i går. Jeg ble veldig overrasket. sier Hunstad.

Han ble avhørt av politiet etter raset i går.

Hunstad sier at ikke er kjent med restriksjonene i området.

Sendte melding til kona

– Jeg er redd arbeidet er skyld i dette.

Det var meldingen fra Roy Ims til kona da han mandag ettermiddag kom hjem fra jobb. Ims har jobbet i anleggsbransjen i flere år, og har mer en gjennomsnittlig kunnskap om anleggsmaskiner.

Det var kona Liv Hege Tejls Skahjem som skrev på Facebook at familien har reagert veldig på stor trafikk med dumper til og fra rasstedet de siste ukene.

– Du kjenner det veldig godt når en slik maskin kjører forbi. Vi har ikke skjønt hva de egentlig driver med, men vi har jo sett arbeidet, selv om vi bor på andre siden av et jorde, forteller Skahjem.

Mandag tok Ims og en nabo turen ut for å se på rasstedet. Da han kom hjem var han altså ganske sikker i sin sak.

– Han sa det med en gang han kom hjem, at dette fort kunne være årsaken til alt, forteller Skahjem.

Ingen kjennskap

Verken Vegvesenet eller Holmestrand kommune hadde kjennskap til bulldoseren under E18-brua som kollapset. Firmaet med bulldoseren planerte for en grunneier.

– Det er ikke vi som har drevet arbeider der, kunne sjefingeniør Gunnar Hasle i Statens vegvesen Vestfold opplyse til tb.no mandag kveld.

Han bekreftet overfor avisen utsendte på stedet at det er leire som har rast ut. Resultatet ble at bakken under bropilaren ga etter.

– Dermed har den ene bropilaren blitt skjøvet på.

Driftsoperatør Morten Rygh i Holmestrand kommunes vann- og avløpsseksjon opplyste at det er helt ukjent for dem at en bulldoser har vært i området ved Skjeggestad bru.

– Der ligger det en stor vannledning. Dermed skulle vi hatt informasjon dersom noen har satt i gang arbeider i nærheten, og det har vi ikke fått, sier Morten Rygh.

– Kjentes ut som huset skulle rase

Også beboere i området lurer på hva bulldoseren gjorde under brua.

– Vi bor på Solum ved golfbanen. På lørdag kjørte en stor bulldoser opp til Solum pukkverk så det kjentes ut som om huset vårt skulle rase, kommenterer Ole Anders Rønningen på Facebook.

– Vi bestemte oss på søndag for å gå en tur der den kom fra, og fulgte en anleggsvei rundt golfbanen helt bort til brua, der det hadde vært noe som hadde holdt på. Jeg lurer litt på om det kan være noen sammenheng her, forteller Rønningen.

For utrygt

På sørvestsiden av brua har det gått et rundt hundre meter bredt ras, som ender i bekken under. Mye tyder på at leirmassene som har rast ut har revet med seg bulldoseren, som ligger på siden i bekken. Sammen med en geotekniker var Hasle ved 17.40-tiden på befaring ved den kollapsede brua.

(Saken fortsetter under bildet)

Sjefingeniør Gunnar Hasle opplyser at brupilarene er fundamentert på peler, som er slått ned til fjellgrunn. Politiet på stedet opplyser at det ikke er mulig å bevege seg i rasområdet fordi det anses for å være utrygt. Det står fortsatt tre trailere på brua, og noen privatbiler. Politiet har sperret veien i begge retninger.

Et stort område sørvest for E18 kan bli uten vann dersom en stor vannledning under Skjeggestadbrua ryker.

– Vi holder øye med ledningen nå, men har heldigvis ikke fått noen indikasjoner på at den er skadet. Det sier driftsoperatør Morten Rygh i Holmestrand kommunes vann- og avløpsseksjon.

Han forteller at vannledningen går fra Gullhaug via området ved Gjøklep skole og videre sørover.

– Den ligger like i nærheten av brua som har kollapset, forteller Rygh.

– Ryker den ledningen, er det mange som blir uten vann, konstaterer han.

Se flere saker på tb.no


- Grunnen har sklidd ut

- Det er ingenting som tilsier at det er noe galt med brua eller brukonstruksjonen, men at det er grunnen rundt fundamentet til brua som har sklidd ut, uttalte Vegvesenets avdelingsdirektør Ingunn Foss på en pressekonferanse tirsdag ifølge NTB.

- Nå regner vi stabiliteten på den nærmeste søylen og sjekker bærekapasiteten på den for å undersøke om det er trygt å bevege seg ut på brua, sier Foss. Det er uaktuelt å fjerne bilene som står fast på brua før Vegvesenet er helt sikre på at søylekonstruksjonen er stabil.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Følg Trafikk Live på Nettavisen for det siste om brukollapsen:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));
Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn