Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen har opplevd det som nå venter Benteke

Men den svindyre spissen spiser forventningspress til frokost.

Liverpool betalte 32,5 millioner pund - rundt 420 millioner norske kroner - for å sikre seg spissen Christian Benteke fra Aston Villa i sommer.

Skal man tro journalist Kristian Walsh i Liverpool Echo er det ingen Liverpool-spisser som har opplevd et slik press som nå hviler på Bentekes skuldre. I hvert fall ikke siden oppstart av Premier League i 1992.

Og levere, det har Benteke gjort i Aston Villa. På 100 kamper for klubben, nettet den storvokste belgieren 46 ganger - 42 ganger i ligaen.

Premier League følger du i Nettavisens livesenter

Det å kopiere bedriften for Anfield-klubben er selvsagt noe helt annet og år etter år har vi sett dyre stjerner komme til Liverpool, for så å ikke håndtere det presset og ansvaret som medfølger den røde drakten.

Også fansen var lenge skeptiske til et kjøp av Benteke og mange ropte høyt at andre profiler burde bli prioritert og at belgieren ikke passet inn i Liverpools måte å spille på. Det at prisen er skyhøy, Benteke er Liverpools nest dyreste spiller noensinne, gjør også sitt til å høyne forventningene.

- Helt knust
For Benteke har imidlertid hele livet handlet om å leve opp til andres forventninger. Ikke bare på fotballbanen, men også ellers i livet.

24-åringen har nemlig helt siden han var liten måtte leve opp til de skyhøye kravene fra pappa Jean-Pierre, en tidligere offiser i militæret.

- Faren min er en veldig tøff mann. Jeg tror det er på grunn av hans militære bakgrunn. I forbindelse med utdannelsen min var dette litt vanskelig. Faren min var frustrert fordi jeg ikke gjorde det bra på skolen. Så han tok fotballstøvlene mine, skar de opp, og sa at jeg ikke fikk spille fotball igjen før jeg skjerpet meg, har Benteke uttalt til The Mirror.

- I et helt år, så fikk jeg ikke spille for klubben min. Jeg var 12 år og helt knust. Jeg ville jo bare spille fotball, fortsatte målmaskinen.

Født i Zaire
Benteke ble født i Kinshasa i 1990, i landet vi i dag kjenner som Den demokratiske republikken Kongo, men som på den tiden het Zaire under ledelse av den omstridte og nådeløse diktatoren Joseph-Desire Mobutu (også kjent som Mobutu Sese Seko, red. anmerk.).

Det var under Mobutu-regimet at Bentekes far var militærmann, men allerede da sønnen var to år, fant Jean-Pierre ut at det var på tide og pakke kofferten og komme seg bort fra det krigsherjede landet.

Det er anslått at 230.000 politiske motstandere mistet livet under Mobutu-regimet som varte fra 1965 til 1997. I kjølvannet av Mobutu ble situasjonen enda verre i nasjonen og siden 1997 er det estimert at rundt åtte millioner mennesker har mistet livet i Bentekes hjemland.

Selv har den ferske Liverpool-spissen aldri returnert dit.

- Jeg dro derfra da jeg var ung og har aldri sett meg tilbake. Men en dag ønsker jeg å se hjemlandet mitt, stedet der jeg ble født. Det er viktig for meg og historien til landet er noe jeg vil fortelle mine egne barn en dag. Jeg skal dra dit når det er trygt. Jeg er fortsatt ung og føler meg trygg på at jeg kan få den sjansen en dag, har 24-åringen uttalt til Daily Mail.

- Fryktet krigen
Flukten fra det krigsherjede landet var imidlertid ikke så dramatisk. Bentekes familie hadde slekt i belgiske Lierse, hvor de søkte tilflukt.

- Vi flyktet ikke bare på grunn av krigen, men faren min var i militæret og forutså at kampene ville spre seg til der vi bodde. Han ønsket ikke at familien skulle utsettes for risiko, har spissen sagt til Independent.

- Vi gikk på et fly og hadde «boarding pass» og alt det der. Akkurat som alle andre. Men det er vanskelig å snakke om dette. Mange av vennene mine har vært i Kongo og de sier at landet ikke er slik de hadde ventet. På TV får vi bare se det vonde, men det er mange vakre steder der, også.

I dag spiller Benteke landslagsfotball for Belgia og familien bor fortsatt i Lierse. Han har både en søster og en bror (også fotballspiller) i landet.

- Vi flyttet til Liege, vi ble tatt godt imot der. Familien min har nå bodd der i 19 år, så det er tydelig at det har vært bra for oss, har han uttalt.

Til tross for at Benteke har bodd i Belgia i store deler av livet, før han i 2012 flyttet til England, har han likevel sterke følelser for Kongo.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg føler meg både belgisk og kongolesisk. Hjemme snakket moren min aldri fransk med meg. Faren min snakket imidlertid fransk til oss tre barna. De andre voksne i familien min snakket lingala. Derfor føler jeg at jeg tilhører begge nasjonene, fortalte Benteke til The Independent.

Får fortsatt kjeft
Pappa Jean-Pierre følger fortsatt sønnens karriere tett og er også Bentekes største kritiker. Går det dårlig, får 24-åringen høre det.

- Faren min er streng og sier ting som de er. Spiller jeg dårlig, sier han det. Han sparer ikke på kruttet. Noen ganger sier han også at han er fornøyd, men han er mest opptatt av å påpeke når jeg er dårlig.

- Han er streng, på grunn av livet han har levd, på grunn av at jeg har to yngre søsken og fordi han har sett hvordan det kan gå med mennesker.

Når Benteke fikk sin offisielle Liverpool-debut (spissen hadde kun en privatkamp mot Swindon for klubben i sommer) mot Stoke på Britannia søndag kveld, var trolig Jean-Pierre til å «med ham» på banen, ifølge et tidligere intervju i The Express.

- Noen ganger føles det som han er ute på banen med meg og jeg kan se det på ansiktet hans om han er fornøyd eller ikke fornøyd med meg. Vi har alltid stått hverandre nærme og det er bra for meg, har han sagt.

- Faren min følger med og vet hva som skjer. Han spør meg om skader og hvordan jeg føler meg. Han sier jeg ikke skal bekymre meg og at han støtter meg. Han er lik meg, scorer jeg ikke mål, er han ikke fornøyd.

Gylden generasjon
Christian Benteke er én av mange stjerner i det som kalles Belgias gyldene generasjon av fotballspillere. Han har sammen med folk som Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Eden Hazard, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Dries Mertens, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Simon Mignolet, Thibaut Courtois, Kevin Mirallas, Moussa Dembele og Radja Nainggolan tatt verden med storm de siste årene.

Benteke tror noe av suksessfaktoren til Belgia på fotballbanen er at nasjonen består av en miks av folk med ulike opphav og bakgrunner.

I tillegg har de fleste fått sin fotballskole på det vi her hjemme i Norge kaller «løkka». Benteke omtaler det som gatefotball.

- Jeg tror Belgia har suksess fordi så mange gatespillere kommer opp. Det er der vi lærer fotball. Men dette er ikke noe du bare kan lære, det er noe som er medfødt. En slik bakgrunn gir gode muligheter for å få et gjennombrudd og mange spillere i min generasjon har klart det.

- Jeg begynte å spille med Axel Witsel, han er også fra Liege. Moussa Dembele, Vincent Kompany, og Kevin Mirallas begynte også på gata. Jeg startet på gata og spilte med vennene mine på kveldstid. Det var mest for gøy. I Liege var det baner over hele byen og mange steder for oss å spille.

Flere fra Kongo
I tillegg til å være en del av Belgias gyldene generasjon, er Benteke også én av stadig flere med opphav fra Kongo, som gjør det skarpt på fotballbanen. Landsmennene Vincent Kompany og Romelu Lukaku har også samme opphav som Benteke. Begge spiller i Premier League.

Profiler som José Bosingwa, Steve Mandanda, Steven N'Zonzi, Anthony Vanden Borre, Rio Mavuba, Claude Makelele, Gaël Kakuta og tidligere Aston Villa-kollega Charles N'Zogbia har også alle opphav fra Kongo, men ingen av dem spiller landslagsfotball for den afrikanske nasjonen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I Liverpool blir Benteke den tredje belgieren i troppen, Simon Mignolet og Divock Origi er de andre, men en ingen av dem har kostet i nærheten av så mye som 24-åringen og aldri fått oppleve et lignende press.

Benteke er hentet til Merseyside for å score mål. Sist sesong scoret Liverpool stusselige 52 mål i løpet av 38 ligakamper og manager Brendan Rodgers har vært klar på at sommerens offensive kjøp er hentet til klubben for å løse dette problemet og guide ballen inn i nettmaskene.

Tidenes største press
Som nevnt innledningsvis, mener Kristian Walsh i Liverpool Echo at ingen tidligere Liverpool-spiss i Premier League-æraen har hatt et like stort press på seg som det Benteke nå må takle den kommende sesongen.

Walsh trekker fram at spisskjøp som Andy Carroll og Luis Suarez (begge kjøpt i 2011) ble hentet til klubben på en tid da Liverpool var i en fase med mye forandring. Klubben hadde akkurat fått nye eiere og ny manager i Kenny Dalglish. Klubben var allerede ute av kampen om en topplassering da de to ankom og fikk slik tid til å finne seg til rette.

Han bruker noen av de samme argumentene om Daniel Sturridge, som også ble hentet i vintervinduet, i 2013. Walsh mener da at Rodgers var inne i en periode med å forme Liverpool og at de siste månedene av den sesongen i all hovedsak handlet om å spille sammen et nytt lag.

Andre spisser Liverpool Echo-journalisten mener hadde mindre press på seg er folk som Fernando Torres, Robbie Keane, Mario Balotelli, Djibril Cissé og Ryan Babel. Sistnevnte spilte for øvrig mest på vingen.

- Ikke redd for press
Ifølge Kristian Walsh er Emile Heskey, som spilte for de røde i perioden 2000 til 2004, det nærmeste vi kommer en Liverpool-spiss som har vært under samme type press i klubben. Heskey ble hentet i mars i år 2000 og skulle bidra til å sikre Champions League-spill. Klubben lå an til å kvalifisere seg da han ankom klubben, men Liverpool avsluttet sesongen med å score utrolige null mål på de siste fem ligakampene og havnet dermed utenfor det gode selskap i den gjeveste europacupen.

Når det gjelder Benteke, er det på grunn av både pris og forventninger til hva Liverpool skal oppnå, ingen nåde. Han må levere fra dag én.

Etter en rekke bomkjøp de siste sesongene, vil nok ikke supportere og andre som følger fotball vente lenge med kritikken om målene uteblir.

Men Benteke, han har vært under press helt siden han var liten gutt.

- Faren min har ofte snakket med meg om det å ta ansvar. Han sier: «Vær en mann og vis selvtillit». Så det er slik jeg er og det er helt normalt at det vil være press på meg. Hadde jeg vært redd for press, hadde jeg begynt med bordtennis eller noe slik. I min familie har vi tro på oss selv.

Premier League følger du i Nettavisens livesenter hele helgen

Kilder: Express, Independent, Mirror, Daily Mail, Liverpool Echo.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken