Ingen i verden drikker mer Pepsi Max enn oss nordmenn. Hele 110 millioner liter ble solgt i 2011, hvilket utgjør 22 liter per innbygger.

Selv med sine 5 millioner innbyggere står Norge for 9 prosent av det totale Pepsi Max-salget i verden. Til sammenligning drikker svenskene bare 32 millioner liter i året, fordelt på 9,5 millioner innbyggere. (Forøvrig er ikke salget fra nordmenn på svenskegrensa medregnet)

- Dette er helt utrolige tall. Pepsi er jo et globalt merke, og at lille Norge spiser så store andeler av verdensmarkedet er utrolig, sier markedssjef for Pepsi Max Nordic, Christian Gerhard Træland, til Nettavisen NA24.

Lagt merke til på toppnivå
Brusens helt særegne posisjon i Norge blir også lagt merke til helt til topps i Pepsi-systemet.

Tidligere i år møtte Træland styreformann og adm. dir. i Pepsico, Indra Nooyi, i Barcelona, og det var bare ros å få.

- Hun hadde lagt merke til arbeidet som er blitt gjort i Norge, og hun sa hun var strålende fornøyd med innsatsen, sier Træland.

Indra Nooyi er av Forbes gjentatte ganger blitt kåret til en av verdens mektigste kvinner.

Smaken viktigst
- Hva er årsaken til at nordmenn drikker så mye Pepsi Max?

- Den aller viktigste faktoren er smaken, sier Træland, som påpeker at blindtester gjennomført av Norstat viser at flertallet foretrekker Pepsi Max fremfor nærmeste konkurrent.

- Hvordan har Pepsi Max klart å bli så store i Norge i forhold til resten av verden?

- Først og fremst er det en fantastisk salgsorganisasjon hos Ringnes. Og igjen - så er smaken den viktigste driveren. I tillegg var vi det første sukkerfrie alternativet på markedet - i 1994 - og som hadde en reell, god smak. Og vi var alene på markedet en stund.

Vil lokke flere menn
Træland avslører at det er kvinner som er den største kundegruppen, men det motsatte kjønn tar innpå - med god hjelp av store, actionfylte reklamekampanjer rettet mot menn. Se for eksempel reklamen under, medvirkende noen av verdens fremste fotballspillere, Lionel Messi, Didier Drogba, Fernando Torres og Frank Lampard.

- Ja, det er en kommunikasjonsstrategi vi har. Vi ønsker at unge menn også skal oppdage Pepsi Max.

HTML EMBED

Cirka 53 prosent av all cola i Norge er sukkerfri. For ti år siden var tilsvarende tall på 36 prosent. Pepsi knuser konkurrenten Coca Cola ned i støvlene i det sukkerfrie segmentet, og har en markedsandel i dagligvarebutikker på 65,5 prosent.