Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen reell våpenhvile

Midtøsten-ekspert tror krigen vil fortsette, trass i Israels våpenhvile.

Israel erklærte klokken 22.02 lørdag kveld at de nå iverksetter en våpenhvile på Gaza etter 22 dager med massiv krigføring mot Hamas.

- Kan ikke kalles våpenhvile
Fafo-forsker Mona Christophersen jobber med Midtøsten-konflikten. Hun har liten tro at på Israels våpenhvile vil gi nettopp en våpenhvile.

- Dette kan ikke kalles en reell våpenhvile. Det er bare en ensidig slutt på kamphandlingene. En våpenhvile må inngås av begge parter, det er ikke tilfellet her, sier Christophersen til Nettavisen.

Christophersen mener Israels våpenhvile kan komme som følge av større politiske hendelser som skjer den nærmeste tiden.

Stopper for Obama
- Slik det ser ut nå, så kan det virke som om israelerne stanser på grunn av sitt eget oppkommende valg 10. februar og innsettelsen av Barack Obama førstkommende tirsdag, sier hun.

Barack Obama har sagt at han allerede tirsdag vil gå inn i konflikten på Gazastripen og at den saken har høy prioritet.

Så langt er over 1200 palestinere drept i krigen. Mona Christophersen frykter at tallet vil fortsette å stige.

- Krigen fortsetter
- Hamas kan komme til å benytte denne anledningen til å få et lite pusterom. I så fall blir det stille i Gaza noen dager. Men dersom det står tanks i Jabalja og Beit Hanoun, så tror jeg Hamas vil fortsette å kjempe, sier Christophersen.

- Så denne krigen er ikke over?

- Nei, det er den ikke.

At Israel nå legger ned våpnene, samtidig som det fortsatt avfyres raketter fra Gaza inn i Israel, kan gi Hamas ytterligere motivasjon.

- Dette er noe som Hamas vil kunne tolke som en seier. De fortsetter å skyte, mens israelerne nå legger ned våpnene, sier Mona Christophersen.