Gå til sidens hovedinnhold

Ingen trøst fra Hanssen

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har ingen planer om å gripe inn overfor streikende kommuneansatte.

Streiken fortsetter blant de Unio-organiserte, og det skal ikke ha vært noen kontakt mellom partene i natt.

- Vi avventer nå kontakt med arbeidsgiver, så får vi diskutere hvordan vi kan komme ut av denne ulykkelige situasjonen som både foreldre, elever og gamle kjenner på, sier Unios streikeleder Helga Hjetland til TV 2 Nyhetskanalen.

Trapper opp fredag
Kommunene Karmøy, Tromsø Bergen, Bærum og Oslo er så langt berørt av av Unio-streiken. Fra fredag er det varslet opptrapping i Tønsberg, Oppegård, Trondheim og Stavanger. Oslo trapper opp med 250 medlemmer. Opptrappingen omfatter blant annet lærere, sykepleiere, førskolelærere og fysioterapeuter.

- Må tåle ulemper
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sa mandag at folk må tåle en streik selv om den er plagsom.

- Denne konflikten er et ledd i lønnsoppgjøret mellom partene, og streik er et lovlig kampmiddel. Samfunnet og tredjemann må i utgangspunktet tåle de ulemper en arbeidskonflikt fører med seg. Jeg forutsetter at partene opptrer ansvarlig, slik at streiken ikke fører til fare for liv og helse, sier Hanssen til Nettavisen.

Hanssen sier Arbeids- og inkluderingsdepartementet følger utviklingen i konflikten nøye, men at tvungen lønnsnemnd kun er aktuelt når det foreligger fare for liv og helse eller andre store samfunnsmessige skadevirkninger.

Statens helsetilsyn overvåker streiken kontinuerlig og rapporterer løpende til departementet om eventuelle konsekvenser for befolkningens liv og helse.

Ble stoppet i 1995 og 1998
Forrige gang lærerne var i storstreik var i 1998, da Lærerforbundet var organisert i Akademikernes Fellesorganisasjon. Akademikernes Fellesorganiasjon streiket både i 1995 og 1998. Begge gangene grep regjeringen inn etter vel 14 dager med tvungen lønnsnemnd.

Her kan du se hvilke skoler som er strengt i Oslo

Her kan du se hvilke skoler, barnehager og helsestasjoner i Oslo som vil bli rammet fra fredag

Her kan du se hvilke skoler og barnehager som blir rammet i Tønsberg, Stavanger, Trondheim og Oppegård fra fredag

I tallkrig
Samtidig som streiken skal trappes opp, krangler Unio-kommune og Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon (KS) konsekvensene av tilbudte fra KS. KS mener at lærerne og utdanningsgruppene har vendt tommelen ned for et historisk godt lønnsoppgjør, skriver ANB.

KS viser blant annet til at lektorenes begynnerlønn heves med over 50.000 kroner over to år. Folk med fireårig lærerutdanning (adjunkter) får sin begynnerlønn hevet med 40.000 kroner over to år. Det er også gitt et betydelig tillegg på minstelønnssatsene, spesielt i læreryrket, hevder KS.

Men Unios streikeleder er slett ikke beroliget av regnestykkene fra KS.

– Tilbudet fra vår arbeidsgivermotpart KS innebærer i virkeligheten at nesten halvparten av folk med høyskoleutdanning får et tillegg på mindre enn 10.000 kroner i år, mens hele 75 prosent av fagarbeiderne får mer. Og mens den økonomiske rammen for kommuneoppgjøret sett under ett ble 6,3 prosent, ble skoleverket avspist med 5,4 prosent. En så skjev og urettferdig fordeling kunne vi rett og slett ikke godta, sier Helga Hjetland.

Kommentarer til denne saken