Gå til sidens hovedinnhold

- Ingenting galt med flyet

Piloten får skylden for flyulykken som drepte 95.

Russiske etterforskere sa mandag at det var ingen tekniske problemer på det sovjetiske flyet som styrtet og tok med seg den polske presidenten i døden. I alt 96 omkom i ulykken, og nå tyder mer og mer på at piloten får skylden, melder AP.

Utpekes som syndebukk

Piloten er identifisert som kaptein Arkadiusz Protasiuk (36). Før han krasjet flyet skal han ha gjort tre forsøk på å lande. Sammen med seg i cockpiten hadde han co-piloten generalmajor Robert Grzywna, også han ble 36 år gammel. De to andre som oppholdt seg i cockpiten var fenrik Andrzej Michalak (36) og løytnant Artur Zietek (31).

Tobarnsfaren Protasiuk, fra byen Olkusz i det sørlige Polen, pekes nå ut som syndebukken, men det er fortsatt ukjent hvorfor han ignorerte meldingene fra flytårnet.

Les også:Masse spekulasjoner etter flystyrt

Flyet av typen Tupolev Tu-154 har sikkerhetsmessig fått et noe frynsete rykte, men de fleste ulykkene hvor flyet har vært involvert skyldes imidlertid menneskelige feil. Den verste flyulykken på norsk jord, Operafjellulykken på Svalbard, involverte en Tu-154. 29. august 1996 mistet 141 mennesker livet.

Denne gangen krasjet flyet under det femte forsøket på å lande i tett tåke nær flyplassen i Smolensk i det vestlige Russland. Alle passasjerene og besetningen om bord ble drept, deriblant Polens president Lech Kaczynski. I tillegg til dusinvis av politiske, militære og religiøse ledere fra landet.

De var på vei til en minnemarkering i skogen utenfor landsbyen Katyn, for å hedre de polske offiserene som for 70 år siden ble henrettet av Josef Stalins hemmelige politi.

Har sjekket flyets ferdskriver

Piloten hadde blitt advart om dårlig vær i Smolensk, og ble rådet av flygeledere i kontrolltårnet om å lande et annet sted. Noe som ville ha forsinket minnemarkeringen.

Ifølge general Alexander Bastrykin skal russiske etterforskere være nesten ferdig med å lese av flyets ferdskriver.

- Disse undersøkelsene bekrefter at det ikke var noen problemer med flyet, og at piloten var informert om de vanskelige værforholdene. Men likevel bestemte han seg for å lande, sa Bastrykin under en orientering sammen med Russlands statsminister Vladimir Putin i Smolensk.

Allikevel vil avlesningen bli dobbeltsjekket, opplyste etterforskningsledelsen.

Russlands assisterende samferdselsminister, Igor Levitin, opplyser også at vrakdelen vil ligge på ulykkesstedet fram mot helgen for å hjelpe etterforskningen.

Både i Russland og Ukraina ble det mandag erklært landesorg. Allerede søndag ble president Kaczynskis kropp fraktet tilbake til Warszawa, og ført en likbil til presidentpalasset. Titusentalls mennesker fulgte kortesjen. Det er så langt ikke bestemt noen dato for begravelsen.