USAs 43. president George W. Bush er tidenes mest upopulære president. På de ferskeste meningsmålingene i USA er det kun 23 prosent som er fornøyd med den sittende presidenten.

Bush etterlater seg to kriger og et Amerika i økonomisk krise til sin etterfølger Barack Obama. Men hvordan vil Bush gå inn i historiebøkene?

- Det er altfor tidlig å si noe om hvordan han vil bli husket av historikerne. Men slik som jeg ser det, er han en av de svakeste presidentene vi har hatt, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

- Det første er at han har svekket USAs omdømme i verden, og det andre er at han har undergravet den amerikanske grunnloven ved å fjerne de rettsregler som verner enkeltmennesker, sier Moen.

Inkompetent
Bush har fått enorm kritikk for sin håndtering av Irak-krigen, orkanen Katrina og økonomien, og flere historikere mener «inkompetent» vil være ordet som blir mest brukt for å beskrive Bush’ to presidentperioder.

- Akkurat nå er det ikke så mye godvilje blant historikerne. De fleste ser på ham som en kombinasjon av flere negative faktorer, sier professor Julian Zelizer ved Princeton University til CNN.

- Han blir sett på som inkompetent i måten han håndterte innenriks- og utenrikspolitikken. Han blir sett på som en person som har presset fram en høyreorientert agenda med sin utøvende makt uten å ta hensyn til folkeviljen, sier Zelizer.

(Se noen av tabbene til Bush under).

HTML EMBED

Andre historikere hevder derimot at Bush’ presidentperioder er preget av uflaks.

- Han har vært en ganske uheldig president. Det er en del ting som skjedde på hans vakt som andre ikke trenger å beskjeftige seg med. 9/11, orkanen Katrina og finanskrisen er tre gode eksempler, sier Barbara Kellerman, som er stipendiat ved Harvard University, til CNN.

Omdømmet vil styrkes
Kellerman tror derimot at omdømmet til Bush vil bedres med tiden, og trekker inn president Harry Truman (1945-1953) som et eksempel på dette. Truman hadde både tidenes laveste og høysete popularitet gjennom sine to presidentperioder. I 1945 hadde han 87 prosent av befolkningens støtte, mens populariteten endte med et lavmål på 23 prosent mot slutten av hans presidentæra.

- Harry Trumans omdømme har ikke bare forbedret seg, men jeg vil nok si at han har omtrent kommet på toppen av listen over store amerikanske presidenter, sier Kellerman.

Truman var involvert i store politiske utfordringer som andre verdenskrig, Korea-krigen og den kalde krigen med Sovjetunionen.

- Bush kan jo få et bedre omdømme etter hvert, men Truman hadde ingen sånne blundere som Bush, sier Moen som mener Bush ikke kan sammenlignes med Truman.

(Se flere tabber med Bush under).

HTML EMBED

Ronald Reagan blir også trukket fram som et eksempel på presidenter som får styrket omdømme med tiden. Reagan ble ofte omtalt som uintelligent, men har den senere tiden blitt hyllet på lik linje som Franklin D. Roosevelt. John McCain trakk fram Reagan flere ganger under valgkampen da han snakket om store republikanere.

Skryt fra uventet hold
Bush har derimot fått skryt fra uventet hold for sin innsats i Afrika. Musikeren og aktivisten Bob Geldof har hyllet Bush for å ha bistått med milliarder av dollar for å bekjempe Aids og fattigdom på Det afrikanske kontinentet.

- Bush har gjort mer enn noen annen president, sa Geldof til Washington Times tidligere i år.

I tillegg har musikeren, som arrangerte Live Aid i 1985, kritisert amerikanske medier for å ha oversett presidentens viktige rolle på kontinentet.