Gå til sidens hovedinnhold

Innbytterne ble Nederlands helter

Oransjetrøyene gruppevinner foran Chile.

NEDERLAND - CHILE 2-0:

I en kamp der begge lag allerede var klare for cupspillet, ble to innbyttere forskjellen da de sørget for at Nederland tok sin tredje seier av tre mulige i VMs gruppe B, og at de dermed også ble gruppevinner foran Chile.

Anført av en strålende Arjen Robben kunne de oransje juble for nok et imponerende resultat, etter at Leroy Fer og Memphis Depay satte inn hver sin scoring mot slutten av kampen.

Chile var det beste laget i størstedelen av kampen, men maktet aldri å true motstanderens defensiv i stor nok grad. På det området var altså Nederland hvassest, og dermed kan Louis van Gaal se framover til åttedelsfinalen vel vitende om at laget hans er resultatmessig feilfritt så langt i Brasil.

Etter kampen var tidligere keeperkjempe Erik Thorstvedt imponert over Nederlands taktiske tilnærming til oppgjøret.

- Det ble en taktisk kamp der Louis van Gaal står igjen som den store vinneren. Han er en mann som gjør det som kreves for å vinne. De står nå med tre seire og slipper sannsynligvis å møte Brasil i neste kamp. Dette var en kamp der lagene på mange måter nullet hverandre ut. Taktisk var det interessant å se de grepene Nederland tok for å stoppe Chile, sa Thorstvedt i TV 2s VM-studio.

Chile åpnet friskest
Forventningene til den avgjørende kampen i gruppe B var på forhånd skrudd opp i skyene.

Forutsetningene var nemlig slik at det laget som tok gruppeseieren etter stor sannsynlighet ville slippe Brasil i åttedelsfinalen, dersom vertsnasjonen gjør jobben mot svake Kamerun og vinner sin gruppe.

Nederland - som for øvrig stilte en startellever uten en spiller med navnet «van» for første gang på 221 kamper - ville klare seg med uavgjort for å sikre førsteplassen, mens de chilenske herrene var avhengig av tre poeng for å vinne gruppa.

Da var da også det sør-amerikanske laget som så ut til å ville mest i innledningen av oppgjøret i Sao Paulo.

Anført av en offensiv Gonzalo Jara på venstresiden, kom Chile til flere innleggsmuligheter det første drøye kvarteret, men uten at noen av de resulterte i nettsus.

Kampens første ordentlig gode mulighet kom etter en innøvd cornervariant fra Chile. Felipe Gutierrez løp seg fri og fikk avsluttet nesten upresset fra straffemerket.

Nederland nærme
Etter den litt forsiktige starten, kom Nederland etter hvert mer med framover, og ti minutter før pause var ikke oransjetrøyene mange centimeterene unna å ta ledelsen.

Arjen Robben curlet et innoverskrudd frispark perfekt på hodet til Stefan de Vrij som hadde revet seg løs på bakerste stolpe. Midtstopperen fikk hodet på ballen, men klarte ikke å få avslutningen de nødvendige centimeterene på riktig side av stolpen.

Så var det Robbens tur til å prøve seg. I Robin van Persies fravær, viste dagens Nederland-kaptein sin briljanse da han mottok ballen 15 meter inn på egen banehalvdel. Robben skrudde på turboen, fintet seg forbi fire chilenere og var plutselig på motstanderens 16-meter hvor han fyrte av mot målvakt Claudio Bravo. Avslutningen lurte seg forbi sisteskansen, men også like utenfor målet, og dermed fikk ikke kampens foreløpige prestasjon den skjebnen den fortjente.

- Det er ingen spillere i dette VM som er bedre til å føre ballen i høy fart enn Arjen Robben. Motspillerne frykter ham, og det er lett å skjønne hvorfor, sa TV 2s Øyvind Alsaker etter soloraidet.

Like før pause var det duket for nok en god sjanse etter dødball, denne gang signert Chile. Marceloa Diaz' frispark landet perfekt mellom den nederlandske keeperen og forsvaret. Felipe Gutierrez var den eneste som luktet at ballen ville ende opp akkurat der, men dessverre for midtbanemannen gikk stussen en meter til side for mål.

Innbytter-scoring
Den andre omgangen startet på mange måter som den første: avventende.

Etter en drøy time ble det derimot livlig blant de chilenske aktørene, da Alexis Sanchez tilsynelatende ble felt av Nederland-keeper Jasper Cillesen.

TV-reprisene viste derimot at dommeren gjorde helt rett i å ikke dømme straffespark, ettersom Cillesen så vidt berørte ballen før han tok ned Sanchez.

Kampen sto og vippet, men så, etter nok en dødballsituasjon, gikk Nederland opp i ledelsen.

Arjen Robben slo en kort corner til Wesley Sneijder som deretter sendte innlegget hardt inn foran mål. Der dukket innbytter Leroy Fer opp og stanget Nederland i føringen med sin første ballberøring etter å ha vært på banen i et snaut minutt.

Plutselig måtte Chile ha to mål for å sikre seg gruppeseieren.

Diaz fikk en brukbar mulighet ikke lenge før slutt, men avsluttet utenfor.

På overtid løp Arjen Robben seg fri nok en gang da han satte fart ned langs venstresiden. Bayern-stjernen så opp og løftet ballen inn foran mål, hvor en annen innbytter, Memphis Depay, kunne fastsette sluttresultatet til 2-0.

Dermed holdt det inn til en solid seier for Louis van Gaals menn, som står igjen som gruppevinner etter tre strake seiere.

Kommentarer til denne saken