Gå til sidens hovedinnhold

Innfører besøksforbud på alle sykehus

Besøkende stoppes i et helt fylke i Sverige. - Dette har vi ikke engang tenkt på, sier norsk smittevernoverlege.

Fra og med mandag 7. september innføres det besøksforbud ved alle sykehus i fylket Västernorrland i Sverige, melder Aftonbladet.

Dette gjøres av forsiktighetsårsaker, og fordi man ønsker å hindre at besøkende smitter pasientene med svineinfluensa.

Det blir likevel ingen full stopp: De som ønsker å besøke en pasient, må bare henvende seg til den avdelingen der pasienten er før de får treffe pasienten.

Besøk blir da kun tillatt etter at sykepersonell har forsikret seg om at besøkeren ikke har luftveisproblemer eller andre symptomer på svineinfluensa.

Ikke vurdert i Norge
- Jeg vet at vi på nasjonalt nivå ikke har tenkt på dette, og det står ingenting om dette i våre pandemiplaner, forteller smittevernoverlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen til Nettavisen.

Han tror at det blir neppe aktuelt med besøksforbud på norske sykehus.

- Det er for liten smittefare slik det er i dag. Men jeg vet at man har ønsket å begrense besøk på en del barselavdelinger, på grunn av ro og smittefare, forteller Iversen.

Økt smittefare kan gi begrensninger
Iversen sier at det kan tenkes at enkelte sykehus velger å opprette besøksforbud på enkelte spesialavdelinger. Men han vet ikke om noen sykehus som i dag har valgt å innføre besøksforbud.

- Folk flest tenker at snørrete barn ikke har noe å gjøre inne på en kreftavdeling for eksempel, sier Iversen.

Han legger til at det kan tenkes at noen sykehus velger å begrense antall besøkende dersom sittefaren øker innen nordmenn har fått vaksinen.

- Men etter vaksinasjonen vil man være mye bedre stilt, sier Iversen.

Kommentarer til denne saken