Gå til sidens hovedinnhold

Innrømmer norsk overfiske

Også norske fiskere bedriver overfiske på blåkveite. - Uakseptabelt, sier fiskeriminister Helga Pedersen.

- Overfiske er helt uakseptabelt, uansett hvem som utøver det, enten det er norske eller spanske trålere, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) til Kanal 24.

Hun viser til at regjeringen har styrket ressurskontrollarbeidet med 30 millioner kroner neste år og lover at også norske fiskere skal kontrolleres.

Fiskeridirektør Peder Gullestad innrømmet overfor NRK i dag at også norske fiskere tar mer blåkveite enn det de har lov til.

Innrømmer overfiske

- Det totale fisket har vært høyere enn den anbefalingen som AISIS har kommet med på 13.000 tonn, sier Gullestad til NRK Troms. Han legger til at spesielt er kystfisket som har økt de senere år.

I fjor ble det bare i Norsk Råfisklags område fra Møre og Nordover tatt over 10.000 tonn. De norske kystfiskerne er de eneste som har lov til å fiske direkte på blåkveite.

Ifølge den norskrussiske fiskerikommisjonen, skulle det årlig tas 2.500 tonn. I tillegg har hver at trålerne lov til å ta 40 tonn blåkveite når de fisker etter andre sorter. Noe av problemet er at den norske fiskeflåten har stor fangstkapasitet.

Likevel mener Gullestad det blir feil å sammenligne dette overfisket med den miljøkriminaliteten man så fra den spanske tråleren «Monte Meixueiro» som ble brakt inn av Kystvakten sist helg.

Avviser

I en pressemelding avviser leder i Norsk Råfisklag at det drives et ulovlig blåkveitefiske i Norge.

- Norske fiskere driver et helt lovlig fiske i tråd med både nasjonale og internasjonale reguleringer. Fremstillingen i media er derfor feil og saken er helt tatt ut av sin sammenheng, sier generalsekretær Jan Skjærvø i Norges Fiskarlag i en kommentar.

Det har ikke lykkes TV 2 Nettavisen å få en kommentar fra Norsk Råfisklag.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken