Gå til sidens hovedinnhold

Inntil 800 fremdeles savnet

Antall savnede nordmenn er fremdeles 7-800. Mange av disse fryktes omkommet, og norske myndigheter saumfarer nå Khao Lak-området for overlevende.

Tirsdag rapporterte Utenriksdepartementet (UD) om at det befant seg 7-800 nordmenn i de flodbølgerammede områdene, man ikke fikke kontakt med. Klart flest nordmenn er savnet i Thailand, der et omfattende registreringsarbeid pågår for å få oversikt over savnede etter at flodbølgen nådde populære turistmål for nordmenn som Phuket og Khao Lak.

Forvirring om antall savnede
- Det er langt færre savnede. Mange har meldt seg. I tillegg er det slik at UD har lister og vi her på ambassaden har lister, og det er en del dobbeltregistrering. Men vi er nå nede i om lag 350 savnede, sa ambassadør Ragne Birthe Lund ved den norske ambassaden i Bangkok til TV 2 Nettavisen tidlig onsdag morgen.

Ved 08-tiden viser det seg at tallene ikke er samkjørt mellom ambassaden og UD sentralt i Norge.

- Vi har nok ikke grunnlag for å si at tallene er nedjustert såpass likevel. Vi var ikke klar over at UD hadde fått så mange henvendelser hjemme, og opplysninger må dobbeltsjekkes før vi kan nedjustere tallene såpass, korrigerer ambassadøren.

Tallene ambassaden har opererert med, er om lag 350 savnede.

Av de 350 skal 71 være norske menn, kvinner og barn vært blant dem som er direkte rapportert savnet i området, for eksempel av familiemedlemmer eller andre som har overlevd katastrofen.

Saumfarer Khao Lak-området
Norske myndigheter fortsetter nå med å saumfare sykehus og kriserammede områder, etter overlevende nordmenn.

- Vi har hørt gripende historier om hvordan thaier i landsbyer rundt omkring har reddet folk, og vi prøver nå å saumfare Khao Lak-området og forlengelsen av det, får TV 2 Nettavisen opplyst.

Arbeidet er vanskelig, og fordi få av de lokale snakker engelsk i de hardest rammede områdene, har den norske delegasjonen med seg tolk.

Ambassaden er forsterket med ytterligere personell, og har blant annet sendt en representant til Khao Lak, et av de hardest rammede områdene. Pågangen på ambassaden er stor, og arbeidsmengden er enorm. Heldigvis har også mange ferierende nordmenn, som ikke har vært rammet, meldt seg som frivillige.

- Vi er imponert over mengden av frivillige nordmenn som har meldt seg, det må jeg si. Det er ikke så gøy å være på ferie når en slik katastrofe inntreffer, og det er flott at de hjelper, mener ambassadøren.

- Familier ikke lenger hele
Opplevelsene for de frivillige og de offisielle delegatene er mange, og sterke.

- Man finner nesten ikke ord. Det går i sterke opplevelser. Igår hadde vi delvis sterke positive opplevelser med barna som fant foreldrene sine, og vi har hatt flere gode opplevelser med hvordan folk har klart seg. Men familier er ikke lenger hele, og den veldige usikkerheten er en kjempepåkjenning, forteller ambassadøren.

Tror dødstallet vil stige
Ifølge ambassadør Ragne Birthe Lund er åtte nordmenn nå bekreftet døde, og identifisert. Endelig identifikasjon er ikke foretatt av de resterende fem av de tidligere nevnte 13 omkomne nordmennene.

Ambassadøren tror dødstallene vil stige, men kan ikke bekrefte at flere nordmenn er omkommet. Dette er blant annet fordi identifikasjonsprosessen er svært vanskelig.

- Vi jobber for å få identifisert våre, men folk kan ikke identifiseres med det blotte øyet.

Tirsdag ble det kjent atKripos bistår med to identifikasjonsteam , og norske myndigheter i Thailand venter nå på disse.

Kan være feilregistrert
Flere kan også befinne seg på sykehus uten å ha blitt registrert med nasjonalitet, eller de kan stå i registeret under andre nasjonaliteter.

- Vi må sjekke også på andre nasjonaliteter på sykehusene, nordmenn med uvanlige navn kan ha blitt registrert på andre land, mener ambassadøren.

De norske kriseteamene jobber på spreng for å få klarhet i hvor mange nordmenn som er reelt savnet.

Svarer på kritikk
Onsdag melder Adresseavisen at familien Holck fra Trondheim flyktet fra katastrofeområdet Phuket i Thailand, til hovedstaden Bangkok. Der ble de sjokkert over å bli bedt av norsk UD om å vende tilbake til Phuket. Familien er ikke den første til å stille seg sterkt kritisk til Utenriksdepartementets kriseberedskap etter jordskjelvet som utløste flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

- Jeg kan bare si at i en sånn situasjon er første bud å få reddet dem som må reddes. Har folk sin familie, og er sammen, så er de i en heldig kategori. Når det er sagt må man selvsagt forsøke å følge opp dem også på best mulig måte, mener Norges ambassadør i Bangkok, som understreker at situasjonen har vært kaotisk og uoversiktlig, også på den norske utenriksstasjonen.

Nordisk samling
Onsdag klokken 14.00 lokal tid samles de nordiske ambassadørene for å utforme felles retningslinjer for hva de skal råde folk til i de nærmeste dagene.

Nordmenn i Thailand bes melde seg til ambassaden i Bangkok, eller til stasjonen UD har sammen med Sjømannskirken på Phuket International Hospital. Telefonnummeret dit er (0066) 94889002.

Se ekstrasending på TV 2 klokken 11.25. Her kan du se siste ekstrasending på web-tv (abonnement).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken