Gå til sidens hovedinnhold

- Innvandrere dømmes hardere

Skjulte fordommer hos advokater og dommere kan bety hardere straff til innvandere.

Det viser en dansk undersøkelse foretatt av International Commission of Jurists’ danske avdeling (ICJ), ifølge Politiken.

- Begår oftere vold
Det er ingen beviser på forskjellsbehandling i danske rettssaler. Tonen er generelt vennlig overfor tiltalte, uansett bakgrunn.

Men allikevel er det mistanke om at straffen blir hardere og bevisene dømmes på en annen måte dersom tiltales kultur og oppførsel ikke samsvarer med danske middelklassenormer.

At innvandrere ikke kan svare kort og klart, at de lyver på en udansk måte, at innvandrermenn nedvurderer kvinner og oftere begår vold, er noen av fordommene som noen advokater har.

Den udanske måten å lyve på dreier seg om at noen minoriterer har en tendens til å lyve om det som det overhodet ikke er tvil om, mener juristene i undersøkelsen.

For eksempel kan en tiltalt kontant avvise at han har vært sammen med en kvinne for å unngå å tape ansikt. På tross av at det finnes DNA-bevis for det.

Må utdannes
Slik lyder konklusjonen til to antropologer etter å ha fulgt 17 rettssaker og intervjuet 11 forsvarere og fem dommere.

- Nå er det på tide at man tar tyren ved hornene og begynner å utdanne rettslige aktører i kulturell forståelse og kommunikasjon, sier medlem av ICJs ledelse, Maria Ventegodt Liisberg, til Politiken.

Hun er ikke overrasket over at advokater og dommere utvikler visse forestillinger om tiltalte med annen kulturell bakgrunn enn dem selv.

- Men man må passe på at de generelle holdningene ikke blir utslagsgivende i den enkelte sak, sier hun.

ICJ håper at forholdet til etniske minoriteter vil inngå i den obligatoriske utdannelsen av advokater og dommere. Det skjer ikke i dag, skriver Politiken.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien