Gå til sidens hovedinnhold

Innvandrere mer positive til større innvandring i Norge enn folk flest

I de fleste innvandrergrupper er det mindre skepsis til økt innvandring til Norge enn i befolkningen generelt, viser en ny rapport fra IMDi.

OSLO (Nettavisen): I en ny rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som ble lagt frem i lokalene deres i Tollbugata i dag, kommer det frem at innvandrere i Norge er mer positive til å slippe inn flere innvandrere enn befolkningen på generell basis.

Mellom 50 og 70 prosent fra de fleste spurte gruppene mener Norge bør kunne slippe inn flere innvandrere.

Det er innvandrerne fra Bosnia som er aller mest positive til innvandring.

En annen tendens i rapporten, er at personer med høyere utdanning og innvandrere som har bodd lenge i Norge stiller seg positive til mer innvandring.

Rapporten er en del av Integreringsbarometeret som IMDi har gjennomført jevnlig siden 2005, og du kan lese den i sin helhet her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er større variasjoner i de øvrige spørsmålene om innvandring, sier Katarina Heradstveit, analysesjef ved Strategkontoret i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, til Nettavisen.

Hun betegner det som «overraskende» hvor stor variasjon det var i de ulike spørsmålene, blant annet om økt mottak av flyktninger, økt innvandring som trussel mot den norske velferdsstaten og syn på arbeidsinvandring.

- Denne variasjonen viser hvor mangfoldig innvandrerbefolkningen i Norge er - og hvor forenklende og tilslørende todelingen «innvandrere» og «resten av befolkningen» kan være.

Mest skepsis til personer med muslimsk tro

Innvandrergruppene i rapporten ble spurt om graden av skepsis til personer med ulik tro. Her kom det frem at det var størst skepsis til personer med muslimsk tro.

Andelen skeptiske fra ikke-muslimske land varierte mellom en tredjedel - Chile - til over halvparten - Thailand.

Det er også mindre skepsis til jøder enn til muslimer i alle grupper. I alle innvandrergruppene er det også færre som er skeptiske til kristne enn til personer med noen annen tro.

Religion er også viktigere for de fleste innvandrergruppene enn for befolkningen som helhet.

For første gang er spørsmålene besvart av egne innvandrerutvalg fra ti forskjellige land, i tillegg til norskfødte barn av innvandrere.

Les også:«Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Og denne:Innvandrerbakgrunn betyr mindre i mediene

Mener diskriminering er et stort samfunnsproblem

Fra rapporttallene er det også blitt gjort en beregning som viser at gjennomsnittlig 60 prosent av alle spurte i innvandrergruppene, unntatt Sverige og Danmark, har opplevd diskriminering det siste året.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik betegner dette som «et stort samfunnsproblem».

- Nå er vi ferdig med å diskutere om diskriminering skjer. Den er stor, den er omfattende og den rammer bredt, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opplever mest diskriminering på arbeidplassen

Rapporten konkluderer med at det er flest innvandrerne fra Irak og Somalia som har opplevd diskriminering - 75 prosent.

Rett bak kommer innvandrere fra Pakistan, Sri Lanka og Polen med omkring 60 prosent.

Det er på arbeidsplassen innvandrere opplever mest diskriminering. I løpet av det siste året har 24 prosent av de spurte opplevd å bli diskriminert på arbeidsplassen.

Når det gjelder å søke ny jobb eller stilling, ligger diskrimineringsprosenten på 27 og 15 prosent.

På spørsmål om hvordan diskrimineringen foregår, svarte den største andelen av respondentene at de ble ignorert eller bevisst oversett.

- Jeg håper at vi nå kan legge lokk på debatten om innvandring skjer, nå som rapporten sier at 60 prosent har opplevd diskriminering det siste året, sier Ørstavik.

Hun mener det nå er et behov for å se på konsekvensene av diskriminering og psykiske helseplager som følge av diskriminering.

- Vi må også se på hva som skal til for å stoppe diskrimineringen, fortsetter hun og legger til at hun er utålmodig når det gjelder å følge hva som skjer videre etter den nye rapporten.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen