Gå til sidens hovedinnhold

- Integreringen har spilt fallitt

Frp-topp reagerer etter to mulige voldtekter på Grønland i Oslo.

Natt til mandag ble en kvinne i 20-årene trolig voldtatt på Grønland i Oslo. Den andre mulige voldtekten på stedet i helga.

Dette får stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) til å reagere.

- Jeg synes det er ganske ille den utviklingen vi ser i Oslo, spesielt i deler av byen. Jeg synes utviklingen rett og slett er skremmende, sier Leirstein til Nettavisen.

Mandag morgen har han blogget om de to mulige voldtektene på Grønland.

- Denne helgen har media fortalt om følgende som har skjedd, og det er kun på Grønland. Natt til søndag har en jente anmeldt en voldtekt. Flere menn. I et parkeringshus. Natt til i dag mandag ble en jente funnet slått ned. Bevisstløs. Trolig uansett for et seksuelt overgrep, skriver Leirstein i bloggen.

Les: - Trolig enda en kvinne voldtatt på Grønland
Les: - Kvinne voldtatt av flere menn i parkeringshus

- Utviklingen er dyster
Leirstein mener utviklingen er et resultat av enkelte politikeres naive holdning til innvandring.

- Trist at denne utviklingen til getto i enkelte deler av Oslo er et resultatet av enkelte politikeres naive holdning til innvandring. Alt for mange på altfor kort tid. Integreringen har spilt fallitt. Når disse politikerne sitter i sine fine hus og leiligheter på Oslos vestkant tenker de sikkert ikke på at det er rett og slett farlig i deler av Oslo. Men de har like fullt ansvaret, skriver Leirstein.

Han karakteriser Grønland, som er en del av bydel Gamle Oslo, som «en til tider lovløs getto».

- I helgen gikk leder av beboerforeningen på Grønland ut og advarte. Advarte mot hvordan det hadde blitt på Grønland. Det som før en idyllisk liten bydel i Oslo sentrum. Nå til tider en lovløs getto, hvor det stadig meldes om grov kriminalitet, skriver han.

- Men du går tidlig ut, før det i det hele tatt er sikkert om det har vært en voldtekt - eller man vet hvem som står bak?

- Jeg sier ikke at disse voldtektene nødvendigvis er begått av utlendinger. Det vet jeg ingenting om. Men jeg konstaterer at vi har fått en gettofisering av hele bydelen, sier Leirstein til Nettavisen, og påpeker:

- Jeg formidler nyhetsbildet, og har brukt disse to sakene til å illustrere. Det er på tide at vi kaller en spade for en spade, og sier rett ut at utviklingen har gått i feil retning, sier han.

- Har vært for naive og snille
Han viser til advarselen fra lederen i bydelforeningen, om økt kriminalitet og frykt blant beboerne.

- Det er ikke til å stikke under en stol at en meget stor andel av Grønland nå er innvandrere. Det er et tøft miljø som gjør at mange føler at det er utrygt å ferdes der, og dessverre kanskje med god grunn, sier stortingsrepresentanten.

- Dessverre, når vi ser at bydeler blir gettofisert, så stiger kriminaliteten. Det ser man i hele verden, legger han til.

Han bor selv på Smestad, og påpeker at man sjeldent hører om grove voldshendelser der.

Leirstein mener politikerne har ansvaret for den dystre utviklingen på Oslos østkant.

- Jeg sier ikke at det bare er innvandrernes skyld, men tvert imot at det er politikernes skyld. Dette mener jeg politikerne kunne gjort noe med. De har godtatt at det er blitt en getto. Politikerne har vært for naive og snille, mener han.

- Det finnes storbyer som New York der kriminaliteten har gått ned, men i Norge har den gått opp. Det viser at regjeringen har feilet på mange områder, sier han.

- Er det for sent å gjøre noe med dette?

- Deler av Oslo tror jeg ikke du får gjort noe som helst med. Hvis man setter på bremsene nå i forhold til innvandring, kan du kanskje gjøre noe på sikt i forhold til integrering. Men det har vært en så massiv innvandring, ikke minst i Oslo, så å tro at vi skal komme bort fra det bildet vi ser i Oslo nå, har jeg særs liten tro på, sier Leirstein.

- Bestemor ville ikke tatt samme tur
Frp-politikeren drar i bloggen også fram sin egen ungdomstid, da han var med bestemoren på tur til hovedstaden.

- Oslo var spennende og det var nok litt skummelt for en liten pjokk. Men med bestemors trygge hånd å holde i var det ingen farer. Jeg tenker ofte tilbake på disse turene når jeg er i Oslo. Hadde bestemor levd i dag hadde hun neppe ville tatt den samme turen. For utviklingen i deler av Oslo er rett og slett dyster, mener Frp-eren.

Han påpeker i tillegg at det på en gjennomsnittlig dag i Oslo, ifølge ham, skjer 32 lommetyverier, 23 brudd på narkotikaloven, 13 voldshandlinger, to grove ran og to seksualforbrytelser.

Etterlyser vitner
Politiet etterlyser vitner som kan ha observert noe i området etter den angivelige voldtekten natt til mandag. Det var en vekter som kom kjørende i Breigata på Grønland som oppdaget kvinnen liggende på bakken klokken 04.30.

- Kvinnen var i svært dårlig forfatning og ikke i stand til å gjøre rede for seg, opplyser vaktleder Øyvind Torgersen ved Krimvakta i Oslo politidistrikt til NTB.

Da politi og ambulanse kom til stedet, ble det konstatert at kvinnen var slått ned bakfra og hadde skader i hodet.

- På grunn av tilstanden til kvinnen og med tanke på hvordan klærne hennes så ut, så har vi grunn til å tro at hun ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep, sier Torgersen.

Kommentarer til denne saken