Gå til sidens hovedinnhold

Intens lederjakt i KrF

Jakten på ny nestleder i KrF er i full gang etter at nestleder Knut Arild Hariede trakk seg.

- Det strømmet inn med forslag på kandidater straks det ble klart at Hareide ikke fortsetter som nestleder, sier lederen for KrFs valgkomité, Odd Anders With, til Nettavisen.

Valgkomiteen skal finne nye kandidater til nestledervervet i løpet av februar.

Les også: KrF-prins takker for seg

- Står fritt
Det går mot et spennende KrF-landsmøte i Molde i den 27.- 29. april. For With er ikke sikker på at komiteen klarer å samle seg om én kandidat.

- Det er best hvis vi klarer å samle oss om én kandidat. Men det er mange som er kvalifiserte. Jeg har selv vært nestleder, og da jeg ble valgt var det seks-sju kandidater, sier With.

- Da Valgerd Svarstad Haugland gikk av som partileder oppfordret hun partiet til å satse på yngre krefter. Blir den nye nestlederen en ung person?

- Dagrun Eriksen, som er første nestleder, er jo fortsatt ung med sine 35 år. Jeg føler at vi står friere nå enn noen gang til å velge både blant noen unge, og blant noen med lang erfaring, sier With.

With føler seg også fri til å velge om den nye nestlederen skal være mann eller kvinne siden lederduoen som står igjen i dag består av én mann og én kvinne.

- En ny Høybråten
Samtidig sier lederen for valgkomiteen at den nye nestlederen må ha kvalifikasjoner som gjør at vedkommende kan stille som leder for KrF hvis det skulle være nødvendig.

- Vi vet jo ikke hvor lenge Dagfinn Høybråten vil sitte. Vi regner med at han vil sitte lenge, men det kan hende at vi vil trenge en ny leder på kort varsel. Da er det viktig at minst én av nestlederne vil kunne ta over på kort varsel.

Dåvøy stiller sterkt
En åpenbar kandidat til nestleder-vervet er helsepolitisk talskvinne Laila Dåvøy. Hun er tidligere barne- og familieminister, og ble foreslått som ny nestleder av Østfold KrF allerede før det ble klart at Hareide trekker seg. Dåvøy har sittet nedgravet i arbeidet med ny bioteknologilov som regjeringen la fram fredag, og har ikke registrert at Hareide trekker seg.

- Derfor har jeg ingen kommentar til nestleder-spørsmålet, sier Dåvøy til Nettavisen.

Fra grasrota?
Stortingsrepresentant Hans Olav Syvertsen kan også være aktuell. Han er også allerede foreslått til nestleder, av Oslo KrF, og har erfaring både som statssekretær og politisk rådgiver.

Andre aktuelle kandidater er stortingsrepresentantene May-Helen Molvær Grimstad og Line Henriette Holten Hjemdal. Det eneste som kan trekke ned for alle disse fire, er at de sitter på Stortinget, i tillegg til Dagrun Eriksen. Det kan være at partiet ønsker at én av nestlederne skal ha en større forankring til lokalplanet i partiet.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken