Gå til sidens hovedinnhold

Intet EU-ultimatum fra Høybråten

EU-saken er ikke noe "kabinettsspørsmål" for Dagfinn Høybråten. Han kan være KrF-leder selv om partiet skulle si ja til EU.

Dagfinn Høybråten framsto som fundamentalist i EU-saken rett etter at han sa ja til å bli ny KrF-leder. Han mener uttalelsene ble trukket for langt, men er en klar EU-motstander uten kurs for tenkeboksen:

- Vi skal ha en prosess i partiet fram mot programbehandlingen i 2005. Jeg forventer at KrF fortsetter å være et nei-parti, men vil kunne være partileder selv om partiet mot alle solemerker skulle si ja, sier Høybråten i et intervju med NTB.

I motsetning til mange andre på nei-siden mener Høybråten at EU-utvidelsen med ti nye medlemsland ikke er noe godt ja-argument:

- Jeg mener EU-utvidelsen ikke styrker aksjene til de små landene. Kanskje heller tvert imot. Men det gjenstår å se hvilken innflytelse de små landene får, sier han.

Tre og hus
På hjemmebane har firebarnsfaren to klare plikter til jul: Å hogge juletre og lage pepperkakehus. Etter sonderinger fra hesteryggen er årets juletre plukket ut.

Høybråten har jukset litt og kjøpt ferdig pepperkakedeig, men huset konstruerer han selv sammen med yngstemann på ni år. Størst suksess er det når de lager en nesten tro kopi av huset hjemme.

Dagfinn Høybråten har barn på ni, 18 og 21 år. De to eldste er tvillinger. Han har flere ganger fått spørsmål om hvordan han kombinerer det å være firebarnsfar med å være toppolitiker:

- Du må kunne styre tiden din godt. Jeg har forsøkt to ting: å skjerme helgene og å komme meg hjem. Familien har støttet avgjørelsen om å bli partileder. Ellers ville den avgjørelsen ikke blitt tatt, sier han til NTB.

Valgerd
Valgerd Svarstad Haugland har sagt at Høybråten framstår mer som prototypen på en KrF-leder enn hun selv, som mann med flere barn og kone som tar hovedansvaret hjemme. Det har Høybråten ingen kommentar til. Men han berømmer Valgerd Svarstad Hauglands innsats som partileder:

- Vi må ikke glemme at det hun har gjort, er å bringe KrF til sitt historiske høydepunkt. Det kløktige ved hennes lederskap er at hun har hatt evne til å appellere bredt og samtidig samle KrFs tradisjonelle velgere, sier Høybråten.

Han understreker at situasjonen nå er en annen. KrF har bak seg sitt dårligste valg etter krigen, og tilliten blant kjernevelgerne glipper.

- Vi skal bli tydeligere som verdibevegelse, men ikke smalere. Å bygge tilliten hos grunnfjellet er jobb nummer en, og så må vi bygge hus og tak høyere. Vi skal være en kristent forankret verdibevegelse med rom for alle som kan støtte hovedlinjene i vår politikk, sier Høybråten.

Partnerskap
I KrF er det i hvert fall rom for både ja-folk og tvilere i EU-saken. Nestleder Knut Arild Hareide er EU-tilhenger.

- Er det også rom for at sentrale tillitsvalgte kan være for homofilt partnerskap?

- KrF har stemt imot partnerskapsloven, og det har ikke endret seg. Rent prinsipielt vil jeg si at når partiet har en politikk som man ikke har reservert seg mot, da er man lojal mot den. I et demokratisk parti må det likevel være lov til å arbeide for å endre partiets politikk i en programprosess. Men i avstemninger i Stortinget må man forholde seg til det program man er valgt på hvis man ikke har reservert seg, sier Høybråten.

Kristentroen
Som KrF-leder vil han legge vekt på verdier som nestekjærlighet, sannhet, menneskeverd og rettferdighet.

- Jeg mener kristendommen er en kilde for disse verdiene. Det at disse verdiene er levende i samfunnet har å gjøre med hvordan kristentroen står. Vi må ikke kutte av røttene, men vi skal ha toleranse for andres syn, sier han.

Høybråten legger ikke skjul på at han er godt fornøyd med høstens budsjettforlik med Arbeiderpartiet. Men han understreker at det også er et ekte sosialt engasjementet i Fremskrittspartiet.

- Er det viktig for deg å få gjennomført Sem-erklæringens ambisjoner om 12 milliarder kroner i skattelette i neste budsjett?

- Vi har gjennomført ganske store deler av skatteletten, og senere budsjettbehandlinger vil vise hvor langt vi når. Det er også andre ambisiøse mål i Sem-erklæringen, og det er ikke slik at noen løfter har forrang. Det viktigste politiske prosjektet for meg er å løfte dem som sitter nederst ved bordet, både i Norge og i verden. Vi er den generasjonen som har hatt mest å rutte med, og ettertiden vil dømme oss strengt hvis ikke de svakeste får hjelp, sier han.

Statsminister
Kjell Magne Bondevik vurderer nå sin egen politiske framtid. Høybråten vil ikke lansere seg selv som KrFs statsministerkandidat i 2005.

- At Kjell Magne Bondevik vurderer om han skal si ja til en ny stortingsperiode etter over 30 år, det er høyst forståelig. Men for KrFs del er det en uvurderlig ressurs å ha Kjell Magne Bondevik til disposisjon. Vi trenger ikke en ny statsministerkandidat når vi har en statsminister, men som partileder må man være forberedt på det meste i forhold til framtidig ansvar, sier Dagfinn Høybråten diplomatisk.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?