Gå til sidens hovedinnhold

Irak-krangel i vente

George Bush kan havne i krangel med Kongressen allerede neste uke. Da skal han nemlig presentere sin nye Irak-strategi.

Mange tror striden om Irak vil kunne stikke stoppe det gode samarbeidet demokratene og republikanerne i USA har sagt at de ønsker seg.

Mange er derfor spente på talen som president Bush skal holde neste uke. Her vil han muligens kunngjøre at USA vil sende 40.000 nye soldater til Irak for å bedre sikkerheten, samt bruke amerikanske skattepenger på å lære opp irakiske sikkerhetsstyrker.

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa allerede i åpningstalen av Kongressen torsdag at demokratene ser for seg en annen vei ut av uføret i Irak enn det Bush-administrasjonen gjør.

– Amerikanerne er klare for en ny kurs. Det er presidentens ansvar å legge fram en ny plan for Irak som forteller irakerne at de må forsvare sine egne gater og sin egen sikkerhet, sa Pelosi.

Verken amerikanske eller irakiske styrker har klart å stabilisere situasjonen i Irak etter invasjonen i mars 2003.

Minst 16.273 mennesker, av dem 3000 irakiske soldater ble drept i Irak i løpet av 2006, i følge tall fra irakiske myndigheter. FNs anslag er tre ganger så høye.

Allerede fredag startet Bush sin nye strategi ved å ansette USAs øverste etterretningssjef John Negroponte som viseutenriksminister. USAs nåværende ambassadør til Pakistan, Ryan Crocker, vil mest sannsynlig erstatte Zalmay Khalilzad som ambassadør i Irak.

Alle utnevnelsen krever Senatets godkjenning.

Irak-kommisjonen som er ledet av tidligere utenriksminister James Baker leverte i november i fjor en rapport der de anbefaler at de amerikanske soldatene i Irak trekkes tilbake.

Ifølge Baker- kommisjonen har krigen i Irak kostet USA over 250 milliarder dollar.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag