Gå til sidens hovedinnhold

Irak-styrken kan delta i likvidering

Hemmelige stridsregler som gjelder for de norske soldatene i Irak, åpner for at soldatene blant annet kan delta i fordekte operasjoner, anholde personer, true dem eller til og med likvidere dem.

Ifølge den hemmelige avtalen mellom Storbritannia og de andre deltakerne i den flernasjonale stabilitetsstyrken i Irak kan den norske humanitære styrken brukes i aktive kamphandlinger.

Soldatene kan blant annet delta i hemmelige operasjoner, simulere angrep og slå ned på fangeopprør med tåregass og batonger, melder NRK.

Fordekte operasjoner
Avtalen innebærer at nordmennene kan delta i operasjoner uten uniform og uten å tilkjennegi hvem de er. Det kan brukes til å skaffe informasjon, etterretning eller til sikkerhetsarbeid. Fordekte operasjoner kan også brukes til å anholde personer, true dem eller til og med likvidere dem.

- Uklare regler
General og tidligere forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen synes ifølge NTB at stridsreglene for den norske bataljonen i Irak er uklare. Etter hans oppfatning er dreier dette seg om mer enn et humanitært bidrag, mener han.

- Stridsreglene skurrer
"Et humanitært oppdrag med markert skarpe trekk". Det er karakteristikken den tidligere forsvarssjefen gir etter å ha blitt forelagt NRKs informasjon om de hemmelige stridsreglene for den norske stabiliseringsstyrken i Irak.

Han synes stridsreglene skurrer i forhold til det bildet offentligheten har fått av det norske Irak-oppdraget.

– Hadde jeg vært operativt ansvarlig i området, ville jeg reagert, sier han.

160 soldater
Siden rundt 160 soldater fra Telemark-bataljonen ble sendt til Irak i juli, har regjeringen gang på gang understreket at Norge ikke er en del av okkupasjonsstyrken. De norske soldatene skal drive med minerydding, brobygging, gjenoppbygging av skoler og andre «fredelige» oppdrag.

Men nå viser stridsreglene at de norske soldatene, som er underlagt britisk kommando, i praksis kan bli involvert i kamphandlingene.

- Reglene som forsvarsdepartementet har undertegnet, viser at de norske soldatene er der for å støtte okkupasjonsstyrken. Dette er noe mer enn å skyte i rent selvforsvar, mener forsvars- og sikkerhetsekspert Jacob Børresen, som arbeider med Det norske forsvarets historie ved Institutt for forsvarsstudier.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping