Gå til sidens hovedinnhold

Irakisk regjering kan være på plass i mai

FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi mener at en ny irakisk regjering kan være klar i slutten av mai, trass i den ekstremt vanskelige sikkerhetssituasjonen i landet.

30. juni overlater den amerikanskledede okkupasjonsmakten styret av Irak til en irakisk overgangsregjering.

Brahimi orienterte tirsdag Sikkerhetsrådet om det han mener bør være overgangsregjeringens funksjoner fram til det holdes valg i januar 2005. Den tidligere algeriske utenriksministeren er blitt overtalt av USA om å bistå i arbeidet med overdragelse av makten til irakerne.

- Selv om det helt sikkert ikke vil bli lett mener vi at det innen utgangen av mai vil være mulig å danne en regjering som blir respektert og akseptert av irakere i hele landet, sa Brahimi, som har foreslått at det amerikanskoppnevnte styringsrådet oppløses og at en ny overgangsregjering dannes av upartiske eksperter.

Bekymret
Han uttrykte samtidig tirsdag stor bekymring for den økte volden i Irak den siste tiden, spesielt i den sunnimuslimske byen Falluja.

- Det er ekstremt bekymrende. USA vet bedre enn noen at konsekvensene av det slikt blodbad kan bli dramatiske og langvarende.

- Kan er det mulig å fortsette prosessen under disse forholdene? Vil den bli levedyktig? Vil den bli troverdig? spurte Brahimi Sikkerhetsrådets medlemmer.

Harde kamper
Amerikanske okkupasjonsstyrker angrep sent tirsdag kveld et opprørskontrollert distrikt i Falluja. Vitner sa de kunne høre mer enn ti eksplosjoner i minuttet, og at nattehimmelen var lyst opp av ild. Kampene startet noen timer etter at fristen amerikanerne hadde gitt opprørerne om å gi fra seg sine tunge våpen, var utløpt.

Amerikanske okkupasjonsstyrker var tirsdag også involvert i harde kamper utenfor Najaf der den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr har forskanset seg. Minst 64 irakere ble drept i kampene.

Konferanse
Brahimi sa videre tirsdag at Iraks nye overgangsregjering bør holde en nasjonal konferanse om landets framtid etter at den tar over makten 30. juni.

Minst 1.000 irakere fra alle samfunnsgrupper burde "delta i en genuin dialog om utfordringene landet står overfor", ifølge Brahimi.

- I de siste tre tiårene har ikke irakerne kommunisert med hverandre. Mange har fortalt at de til og med er redd for å diskutere foran sine barn, sa FN-utsendingen.

(NTB-Reuters)

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre