Gå til sidens hovedinnhold

Irakiske opprørere truer Norge

- Krekar-saken kan bli svært smertefull for Norge, advarer opprørsbevegelsen.

Opprørsbevegelsen «Front for reform og hellig krig» krever at mulla Krekar skal få bli i Norge, melder nyhetsbyrået AFP.

I en uttalelse fra gruppen, som AFP og NTB gjengir, oppfordres det til økonomisk boikott av Norge:

«Denne saken – hvis den ikke behandles varsomt – vil bli svært smertefull for den norske regjeringen hvis den ikke omgjør sin beslutning.»

Ifølge AFP er «Front for reform og hellig krig» Iraks mektigste opprørsgruppe.

Utenriksdepartementet ble kjent med trusselen gjennom media onsdag kveld, og hadde selv ikke fått verifisert riktigheten av den.

- Trusselen handler om en eventuell utvisning av mulla Krekar. Ettersom det ikke er aktuelt å utvise Krekar nå, så får denne trusselen mindre relevans. Vi skal likevel undersøke nærmere hva som ligger i dette, sier pressetalskvinne Anne Lene Dahle Sandsten til Nettavisen.

Dahle Sandsten poengterer at Krekar foreløpig ikke blir sendt ut av landet fordi Norge da risikerer å bryte Den europeiske menneskerettighetskonvensjon.

Dette er ikke første gang det har kommet trusler om følger for Norge hvis mulla Krekar blir utvist til Irak. Tidligere har Krekar selv skrevet på nettstedet Awane at norske myndigheter ikke vil sende av frykt for reaksjoner. NRK. har tidligere oversatt teksten på det kurdiske nettstedet, der det heter at reaksjonene først vil komme slektningene, deretter fra en væpnet gruppe, og til slutt fra folk som følger religionsundervisningen hans i moskeen og som har sympati for Krekar.

I en kronikk i Aftenposten i desember 2007 sa Krekar at hans tilstedeværelse i Norge er "en forsikring mot en mulig terroraksjon mot Norge".