Gå til sidens hovedinnhold

- Iran ingen atomtrussel

IAEA-sjef Mohamed ElBaradei sier verdenssamfunnet må lære av sine feil i Irak og Nord-Korea og ikke presse Iran for hardt.

- Iran utgjør ikke en umiddelbar atomtrussel, og verden må trå forsiktig så vi ikke gjentar de feilene som ble gjort i forhold til Irak og Nord-Korea, sier Mohamed ElBaradei, sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

ElBaradei sier også at verden ikke bør skyte fra hofta med feilaktig informasjon, slik den USA-ledede koalisjonen gjorde i Irak i 2003. Man må heller ikke presse landet til gjengjeldelse, som var konsekvensene av de internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea.

- Hvis du ser deg rundt i Midtøsten nå er situasjonen fullstendig kaotisk. Du kan ikke helle bensin på bålet, sier han ifølge Reuters.

ElBaradei understreker betydningen av å vurdere nøye hva slags informasjon som er tilgjengelig. Bush-administrasjonen ledet en koalisjonsstyrke mot Irak i 2003 fordi Saddam Hussein angivelig hadde utviklet masseødeleggelsesvåpen. Ingen slike våpen ble funnet.

- Jeg spør meg selv hver dag om dette er veien vi vil gå og kvitte oss med hver eneste diktator, sier ElBaradei.

Atombyråsjefen mener det er uklart om Iran en dag vil pense sine kjernefysiske programmer inn mot et våpensystem, men at det er helt klart at det ikke er noen fare for det nå.

- Vi må lære en lekse fra Nord-Korea. Når du presser et land inn i et hjørne, gir du rattet til haukene, sier han.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken