Gå til sidens hovedinnhold

Iran: Nordmenn skadd i demonstrasjoner

Opposisjonen nekter å godta Ahmadinejads valgseier. Protester i Teheran.

Det hersker splid og forvirring i Iran etter gårsdagens presidentvalg.

Det har også oppstått sammenstøt i hovedstaden Teheran etter at tusenvis av demonstranter har gått ut i gatene for å protestere mot valgresultatet.

Flere skal være skadet i sammenstøtene og mange skal også være arrestert, melder Sky News.

To norske journalister fra VG skal være skadet under demonstrasjonene.

- Folk satte seg ned på gaten foran departementet. Politiet brøt opp demonstrasjonen med køller. Det var voldsomt. Både jeg og fotograf Helge Mikalsen ble skadet. Politiet tok også et av kameraene våre, sier VGs journalist Per Olav Ødegaard på telefon fra Teheran til VG Nett.

- Ahmadinejad har vunnet
Den iranske innenriksministeren erklærte lørdag formiddag president Mohmoud Ahmadinejad for å være vinneren av presidentvalget i landet.

Et ganske overraskende utfall, mener flere eksperter. De hadde ventet at det skulle bli en ekstra valgomgang og et tett løp.

Men i stedet hevder iranske valgmyndigheter at Ahmadinejad har vunnet valget med 63 prosent av stemmene.

Sjokkert opposisjon
Utenriksredaktør Tim Marshall i Sky News sier opposisjonen er i sjokk.

- De er målløse. Ikke bare på grunn av tapet, men særlig på grunn av det enorme gapet mellom Ahmadinejad og Mousavi, sier Marshall til sin egen tv-kanal.

Han forteller at iranske opposisjonsaviser i dag inneholder flere, store og blanke områder.

- Artikler har blitt fjernet. Det dreier seg trolig om kritiske artikler om forhold ved valget, sier Marshall.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

HTML EMBED

- En farse
Tallene får det til å skurre også hos opposisjonen. Ahmadinejads sterkeste utfordrer, Mirhossein Mousavi, erklærte seg fredag kveld for å være valgets vinner. Lørdag gjentar han meldingen.

- Jeg vil ikke overgi meg til den farlige farsen. Handlingene til myndighetene i denne saken setter grunnpilarene til den islamske republikken (Iran, red.anm.) på spill og vil etablere et tyranni, sier Mousavi i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters.

Mousavi skulle ha holdt en pressekonferanse, men politiet sperret av bygningen pressekonferansen skulle blitt avholdt i og jaget vekk alle journalister.

- Kastet stemmer
Allerede fredag kveld kom de første anklagene om valgjuks. Presidentkandidat Mousavi mente flere millioner iranere ble avvist ved stemmeurnene og at valgkort ble tatt ut og kastet.

Dermed kan mange av stemmesedlene til Mousavi ha gått tapt.

Advarer mot protester
Fredag ettermiddag tok Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, til ordet for at landet og opposisjonen skal samle seg rundt Ahmadinejad og støtte ham.

- Den valgte og anerkjente presidenten er presidenten for hele Iran og alle iranere, inkludert gårsdagens motstandere, må enstemmig støtte og hjelpe ham, sa Khamenei i en uttalelse.

- Både tilhengerne av den valgte kandidaten og tilhengerne av de andre kandidatene bør unngå provoserende oppførsel eller uttalelser, sa han ifølge Reuters.

Valgeksperter i både Iran og i Vesten har mottatt valgresultatene med vantro. Vestlig håp om en mer vennlig iransk innstilling overfor Vesten ser ut til å falle i grus.

- Dette taler ikke mye for en tidlig og fredelig løsning på atomkonflikten, sier Mark Fitzpatrick ved det internasjonale instituttet for strategiske studier i London.

BILDEKARUSELL: Presidentvalget i Iran

2084

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken