Gå til sidens hovedinnhold

Iran stiller fire atom-betingelser

Iran stiller fire betingelser for å tillate grundigere FN-inspeksjoner av landets atomanlegg.

- Betingelsene vi vil stille for å undertegne tilleggsprotokollen (i ikke-spredningsavtalen), er de samme som betingelsene USA stiller, sa tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani fredag.

Ikke avsløre hemmeligheter
Ifølge Rafsanjani betyr det at Iran krever at landets nasjonale sikkerhet ikke må bli satt i fare, at de islamske verdier og hellige steder ikke blir berørt, at militære hemmeligheter som ikke har noe med atomprogrammet å gjøre, ikke blir avslørt, og at andre land innfrir sine forpliktelser til å bistå Iran med landets sivile atomprogram.

Iran mottar i dag både ekspertise og materiell fra blant andre Russland.

Debatten internt i Iran har bølget fram og tilbake i spørsmålet, der representanter for reformfløyen har tatt til orde for å tillate strengere FN-inspeksjoner, mens representanter for den konservative fløyen ikke har villet gi etter for press. Det er USA som leder an i det internasjonale presset for større innsyn. USA mener Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, noe Iran tilbakeviser på det sterkeste.

Uanmeldte inspeksjoner
Det er første gang en så høyt plassert person som Rafsanjani offisielt har fremmet betingelser for å undertegne tilleggsprotokollen, noe som vil gi FN-inspektørene anledning til også å utføre uanmeldte inspeksjoner.

Rafsanjani er leder for det såkalte Iverksettelsesråd, som er med på å utforme landets politikk. Rådet gir råd til landets øverste, åndelige leder, og fungerer som en slags voldgiftsinstitusjon i tvister mellom parlamentet og det mektige Vokterrådet i lovspørsmål.

- Alle vet at beslutningen om å fortsette samtalene med FNs atomenergibyrå IAEA om undertegnelse av tilleggsprotokollen ble tatt på høyeste politiske nivå, og at disse samtalene vil fortsette til tross for den uvennlige og uhøflige holdningen fra vestlige land, sa Rafsanjani.

Frist til 31. oktober
Iran har fått frist til 31. oktober med å undertegne, ratifisere og sette ut i livet tilleggsprotokollen.

Representanter for IAEA er i Iran nå for å diskutere spørsmålet.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen