Gå til sidens hovedinnhold

Iran: - Storbritannia bombemistenkt

Presidenten i Iran sier han mistenker at briter sto bak et bombeangrep som tok livet av seks mennesker i helgen.

Den britiske ambassaden avviser anklagen og har fordømt angrepet.

Tusenvis av mennesker deltok mandag i begravelsen i Ahvaz i Khuzestan-provinsen. Seks ble drept og 102 skadd da bomber gikk av i et kjøpesenter i byen søndag, melder Associated Press (AP).

- Storbritannia involvert
- Vi har en sterk mistanke om at Storbritannia var involvert i terrorangrepene, skal Irans president Mehmoud Ahmadinejad ha sagt til regjeringen søndag, ifølge statlig iransk fjernsyn.

- Iranske agenter har funnet spor etter britene i tidligere tilfeller, sier han.

Tidligere angrep
Søndag uttalte den iranske innenriksministeren Mostafa Pourmohammadi at han trodde eksplosjonene i Ahvaz var en videreføring av tidligere angrep styrt fra utlandet.

I juni tok fire bomber livet av minst åtte mennesker i Ahvaz. Iran klandret den gang iranske arabiske ekstremister med tilknytning til utenlandske regjeringer som Storbritannia.

Nær Irak
Ahvaz ligger nær grensen til Sør-Irak, hvor 8.500 britiske soldater holder til. Det ble opprør i byen to dager i april da det gikk rykter om at regjeringen ville redusere den arabiske majoriteten til fordel for persere. Den iranske regjeringen benektet disse rapportene.

Avviser påstander
- Enhver påstand om forbindelse mellom den britiske regjeringen og disse terrorangrepene er helt grunnløse, het det i en uttalelse fra den britiske ambassaden i Teheran søndag, melder AP.

De siste ukene har Teheran anklaget Storbritannia for å stå bak uro i den oljerike provinsen Khuzestan. Storbritannia har på sin side klandret Iran for å forsyne opprørere i Sør-Irak med sofistikert bombeteknologi. Begge land har benektet anklagene fra den andre siden.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken