Gå til sidens hovedinnhold

Iran: - Vi har uran

President Mahmoud Ahmadinejad bekrefter at Iran har lyktes i å anrike uran.

Det melder nyhetsbyrået AP tirsdag kveld.

Samtidig understreker Ahmadinejad at Iran ikke ønsker å utvikle atomvåpen. I tale på nasjonalt fjernsyn sa presidenten at han oppfordret Vesten til «ikke å forårsake evig hat i iranernes hjerter i et forsøk på å tvinge landet til å oppgi anrikingen av uran».

- Til atomkraft
Tidligere på tirdag sa Irans forrige president, Rafsanjani, at landet hadde lyktes med å anriket uran.

Iran skal ha brukt 164 sentrifuger i anrikingsprosessen. Ifølge et kuwaitisk nyhetsbyrå skal dette være et stort steg i retning av å skaffe til veie kjernefysisk drivstoff.

- Iran har iverksatt driften av 164 sentrifuger og tilført (uran) gass og har oppnådd industriell produksjon, skal Rafsanjani ha sagt til nyhetsbyrået Kuwait News Agency.

Dette er den første bekreftelsen på at Iran har lyktes i å anrike uran siden februar, da de annonserte at de hadde begynte forske på saken.

Ifølge Irans atomsjef, skal Iran ha lyktes i å anrike uran til bruk i atomkraftanlegg. Ifølge AP hevder han at landet vil ta i bruk 3000 sentrifuger ved utgangen av året.

- Med i klubben
Tirsdag kveld gikk Irans president, Mahmoud Ahmadinejad ut og sa at Iran snart «vil bli med i klubben av land med kjernefysisk teknologi»

En talsmann for det britiske Utenriksdepartementet minte tirsdag Iran på at FNs sikkerhetsråd har beordret Iran om å stanse all kjernefysisk aktivitet.

- Den siste uttalelsen fra iransk hold er ikke særlig hjelpsom, sier talsmannen som ønsker å være anonym.

Klart for besøk
Rafsanjani har ikke sagt noe om hvor mye uran som er anriket, men han skal ha uttalt at landet nå er i en god posisjon forut for lederen av det Internasjonale Atomenergibyrået (IAEA) El Baradeis besøk til landet.

- Når El Baradei besøker Iran, vil han møte nye forutsetninger, sa Rafsanjani til nyhetsbyrået.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken