Gå til sidens hovedinnhold

Irland avviser å ha bedt om nødhjelp

Irland er i samtaler med representanter fra EU om de nåværende markedsforholdene.

Irland befinner seg i en dyp økonomisk krise, og mange investorer tviler på at landet kan betjene gjelden sin. Landet er ventet å måtte bruke 45-50 milliarder euro på å få bankene i balanse igjen, som følge av uforsvarlig utlånsvirksomhet. Dette tilsvarer 20 prosent av Irlands bruttonasjonalprodukt. På toppen kommer landets budsjettunderskudd på 12 prosent av BNP.

Gjeldsproblemer
Etter at de internasjonale kredittratingsbyråene Standard & Poor's og Fitch nedgraderte Irlands kredittverdighet, har det blitt stadig dyrere for irene å fornye gjelden. Analytikernes spådom er at finansmarkedene i nær fremtid vil gjøre alt for å unngå å låne penger til Irland.

En talsmann for det irske finansdepartementet sier til Bloomberg at landet ikke har bedt om hjelp hverken fra EU eller IMF. Samtidig som Tyskland presser på for at Irland skal ta imot en hjelpepakke som muligens kan lette rentetrykket i andre perifere EU-land.

- Fra Irlands side er det er løpende kontakt på offisielt nivå med kolleger i andre EU-land som en konsekvens av de nåværende markedsforholdene. Talpersonen understreker at Irland er finansiert et stykke ut i 2011.

Søndag uttalte den irske næringsministeren Batt O´Keeffe at en søknad om hjelp enda ikke er diskutert Innad i den irske regjeringen. Ministeren nektet for at det er noen akutt krise og at Irland ikke kom til å gi opp sin suverenitet.

Eurogruppen skal møtes på tirsdag og ekofin på onsdag denne uken. Sunday Times skriver at Den irske statsministeren Brian Lenihan vil motarbeide eksternt press for å få Irland til å søke om hjelp fra det europeiske stabiliseringsfondet EFSF. Lenihan har understreket at en eventuell irsk søknad om hjelp fra fondet vil sende feil signal til markedene om at landet ikke er i stand til å håndtere situasjonen på egen hånd.

Jean-Claude Juncker, formann i Eurogruppen, forholder seg til de forholdene som kan dokumenteres og sier følgende:- Irland befinner seg ikke i en situasjon som krever ekstraordinær aktivitet. Eurogruppen kommer ikke til å fremskynde møteaktiviteten i denne sammenheng, sier han til Sunday Times.

Frykt for gjentagelse
Det fryktes at Irland kan havne i samme situasjon som Hellas. Landet som i mai i år mottok en hjelpepakke på 110 milliarder euro og førte EU-landene inn i en gjeldskrise.

Les også: Bare begynnelsen for Hellas

Sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF, Dominique Strauss-Kahn, bekrefter at Irland ikke har bedt om bistand fra IMF. Men at IMF fortsatt står «klar» for å hjelpe Irland hvis landet ber om støtte

- Inntil videre har ikke IMF mottatt noen forespørsel fra Irland, og jeg tror de kan klare seg fint, sa han til pressen på APEC-toppmøtet i Japan lørdag.

Les flere saker på NA24

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken