Gå til sidens hovedinnhold

Irland tar over EU-roret

Irland, med statsminister Bertie Ahern i spissen, overtok første nyttårsdag formannskapet i EU. Landet tar sikte på å bruke neste halvår til å bedre forholdet mellom EU og USA.

Uenighet om Irak-krigen, Kyoto-avtalen om klimautslipp, toll på stål, EUs forsvarsplaner og Den internasjonale straffedomstolen bidro alle til å forsure forholdet over Atlanteren i året som gikk.

Belastet forhold
- Vi vil særlig legge vekt på de transatlantiske forbindelsene. Vi er uenige med USA om visse ting, men det betyr ikke at vi ikke skal samarbeide, sa den irske statsministeren Bertie Ahern da han overtok formannskapet etter Italias Silvio Berlusconi, ifølge NTB-AFP-Reuters.

Overtakelsen ble markert med en seremoni i Dublin-slottet der EU-flagget med 12 gule stjerner på blå bunn ble heist ved siden av det irske flagget.

Ahern understreket under seremonien at han går til oppgaven med høye ambisjoner om å tjene Europa på beste måte, men også med ydmykhet.

Grunnloven
Ahern kunne imidlertid ikke garantere at han greier å få gjenopptatt samtalene om EUs grunnlov før EU utvides med ti nye medlemmer 1. mai.

Utvidelsen blir den viktigste begivenheten under det irske formannskapet som varer fram til 1. juli, når Nederland overtar stafettpinnen.

Ahern sa det var skuffende at toppmøtet i Brussel i desember ikke ble enig om grunnloven da Spania og Polen insisterte på å beholde en større andel av stemmene i det utvidede EU enn Tyskland og Frankrike kunne akseptere.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter