Gå til sidens hovedinnhold

- Irriterende at folk mener jeg er lat

Barcelona-stjernen slår tilbake mot kritikerne.

Under tiden i Arsenal var Francesc Fabregas regnet som en av verdens ypperste fotballspillere.

Den unge spanjolen var kaptein hos londonklubben og hadde en fot med i det meste laget skapte offensivt.

Fabregas spilte de avgjørende pasningene, scoret de avgjørende målene og var stort sett strålende under tiden i rødt og hvitt.

God har han også vært siden overgangen til moderklubben Barcelona i 2011, men hos katalanerne har midtbanemannen fått en litt annen rolle.

Hos Arsenal lå han ofte litt dypere i banen og styrte spillet. I Barcelona er Fabregas trukket litt lenger fram i banen og fungerer ofte mer som en angrepsspiller.

Under tiden i den engelske klubben løp spanjolen masse og var alltid der ballen var. I Barcelona kan det se ut som han ikke løper like mye.

- Det irriterer meg
På grunn av dette har Fabregas fått et rykte på seg for å være litt lat. I et intervju med avisen AS sier 26-åringen at han er kjent med dette ryktet.

- Jeg er kjent med det og det irriterer meg at folk tror jeg er lat. Jeg løper nemlig hele kampen, over hele banen, sier Fabregas i intervjuet.

- Kanskje jeg rett og slett løper for mye? Jeg løper og beveger meg så mye at det virker som jeg ikke er der ute, sier den teknisk slepne spanjolen.

Forrige sesong nettet Fabregas 14 mål totalt for Barcelona. Så langt denne sesongen har han scoret ni ganger på totalt 25 kamper for klubben.

26-åringen tror fansen setter mer pris på ham for scoringene, enn den jobben han ellers gjør på banen.

- Ja, kanskje. Men etter kampen mot Villarreal, en av mine svakeste kamper, var jeg likevel glad, fordi jeg hadde vært involvert i å skape noe som endte med scoring.

- Men når folk flest ikke får med seg slike ting, har jeg ikke noe annet valg enn å leve med det at de dømmer meg på antall scoringer, sier Fabregas.

Xavi og Iniesta
Mye av grunnen til at Fabregas har fått en litt annen rolle i Barcelona, enn det han hadde i Arsenal, er kvaliteten på klubbens andre midtbanespillere.

- Jeg vil være der ballen er, men så ser jeg til høyre og der er Xavi. Jeg ser til venstre og der er Andres Iniesta. Jeg ser framover og der står Lionel Messi, sier 26-åringen.

- Da jeg kom til Barcelona sa Pep Guardiola og Tito Vilanova at jeg løp for mye. Jeg fikk ikke dominere på samme måte som jeg ønsket, forteller midtbanemannen.

Fabregas landet i London og Arsenal som svært ung og er bare én av mange talenter som har forlatt katalanerne i ung alder. Selv mener han det var nødvendig.

- Det er 20 gutter på ungdomslaget. To av dem tar kanskje steget opp til A-laget. Hva skjer da med de 18 andre? De ender som regel opp i lavere divisjoner.

- Får de sjansen til å flytte til en stor klubb i ung alder, er de nødt til å ta den sjansen, ellers vil de aldri tilgi seg selv, sier Fabregas.

I dag er tidligere Barcelona-spillere som Jon Toral og Hector Bellerin på plass i Arsenal, mens Antonio Sanabria også blir koblet med en overgang.

- Stor forskjell
Også en annen Barca-unggutt, Gerard Deulofeu, spiller i Premier League denne sesongen. Stortalentet er på lån i Everton.

- Det er en stor forskjell på å gå til en klubb og bli utlånt til en klubb. Det er smart å sende spillere ut på lån. I den alderen som Deulofeu er, så må du ha spilletid, sier Fabregas.

- For meg var det annerledes. Det var en dårlig periode for klubben og det var naturlig at jeg så etter andre alternativer. Folk som Marc Valiente, Lionel Messi og Gerard Pique ble flyttet opp i systemet, men jeg ble det ikke. Jeg hadde ikke samme selvtillit som de andre og det ble lagt merke til. Jeg hadde heller ikke helt troen på at jeg skulle klare å slå igjennom.

I Arsenal fikk imidlertid Fabregas tillit i ung alder og tok vare på den. I England var han med å vinne FA-cupen i 2005 og tape Champions League-finalen i 2006.

I Barcelona har han vært med å vinne både liga og cup. Med det spanske landslaget har han blitt europamester to ganger og verdensmester én gang.

Sommeren 2014 kan Francesc Fabregas ta sin fjerde mesterskapsmedalje, under VM i Brasil. Han vil da fortsatt bare være 27 år gammel og ha mange år igjen på fotballbanen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken