Gå til sidens hovedinnhold

Isabel har drept åtte

Den tropiske stormen Isabel krevde torsdag minst åtte menneskeliv. Deler av USAs østkyst er omgjort til regntunge og forblåste spøkelsesområder.

Torsdag ble hustak revet av, tusenvis av trær røsket opp med roten og strømlinjer blåst over ende av de vanvittig kraftige vindene, som på det sterkeste målte 160 kilometer i timen. Flere områder opplever også oversvømmelser på grunn av kraftig regnvær, og i Washington hadde både myndighetene og en rekke bedrifter gitt sine ansatte fri for å komme seg unna uværet.

Nedgradert
Vinden avtok imidlertid i styrke da orkanen nådde land, og sent torsdag kveld lokal tid ble den nedgradert til en tropisk storm. Men da hadde allerede 2,7 millioner hjem og selskaper mistet strømmen, og nær 250.000 mennesker blitt tvunget til å forlate hjemmene sine.

Mange fikk også husene sine blåst i stykker.

- Veggen ble bokstavelig talt delt i to. Den gikk i lufta, det hørtes ut som om en bombe eksploderte, sa Fred Gentry, som fikk huset sitt i Kitty Hawk i North Carolina ødelagt av uværet.

Vannplaning
Isabel krevde sitt første offer da en sjåfør omkom.

- Én person fikk vannplaning og omkom som et resultat av det, sier Dawn Eischen, som er talskvinne for myndighetenes avdeling for krisehåndtering i delstaten Virginia.

I North Carolina mistet en reparatør livet da han forsøkte å gjenopprette strømforsyningen i kommunen Carteret. I tillegg omkom én person da han kjørte inn i en stolpe og fikk elektriske ledninger over bilen sin.

Til samme skal åtte mennesker ha mistet livet i stormen så langt, skriver New York Times. Fire av dødsfallene skyldes trafikkulykker som følge av stormen.

Til tross for den tropiske stormen Isabels herjinger, kan det verste uværet allerede være over.

- Vi forventer at den beveger seg nordover og muligens avtar i styrke i natt, sier meteorologen Jorge Aguirre.

Stormvarsler
Likevel har det nasjonale orkansenteret i USA utstedt tropiske stormvarsler for Philadelphia og New York for dagene som kommer.

- Isabel beveger seg nordvestover med en fart på 32 kilometer i timen, sier orkansenteret, som anslår at vindstyrken nå ligger på omkring 110 kilometer i timen.

George W. Bush erklærte torsdag deler av både Virginia og North Carolina for katastrofeområder. Ved å erklære områder for katastrofeområder kan nemlig føderale penger frigis til å rydde opp etter uværet.

Flyktet til Camp David
Den amerikanske presidenten har selv søkt tilflukt på landstedet Camp David i Maryland. Det er allerede erklært unntakstilstand i North Carolina, Virginia og Maryland.

De føderale myndighetene i Washington bestemte seg for å holde offentlige kontorer stengt også fredag, og de største flyselskapene innstilte mer enn 2.000 avganger da uværet nådde østkysten. Flyginger fra 19 flyplasser ble innstilt, men det er foreløpig uklart om flyginger også fredag og i helgen vil bli innstilt.

Orkanen rammet delstaten Virginia og dens hovedstad Richmond torsdag etter at den først hadde feid over North Carolina.

I tillegg til de tre dødsfallene, ble Nasjonalgarden også kalt ut for å hjelpe til i letingen etter en familie som hadde gått på grunn i en båt øst i Virginia.

145 km/t
- De er i en båt hvor de venter på at noen skal komme og hente dem, sier talskvinnen Dawn Eischen. Det kan være så mange som seks personer i båten.

Innbyggerne i Virginia forlot hjemmene sine da orkanen feide inn over delstaten med en hastighet på 145 kilometer i timen.

- Bare i byen Hampton er det 15.000 personer på 66 tilfluktssteder. Folk ser at stormen gjør mye mer skade enn de hadde forventet, så de kommer seg ut og i sikkerhet, sier Eischen.

I tillegg til den voldsomme vinden er også oversvømmelser et stort problem.

- Enkelte brann- og politistasjoner er rammet av flom. En lastebil rykket ut til en husbrann, men måtte forlates, sier Eischen.

Foreløpig er det umulig å anslå hvor stor skade Isabel har gjort under sine herjinger, opplyser talskvinnen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene