Isbjørnen har i lengre tid vært selve symbolet på klimaendringer og global oppvarming. Nå er isbjørnen selv utryddingstruet, ifølge USA som onsdag satte den på sin liste over truede dyrearter.
- Det er fint at miljøproblemer blir vedkjent, det er veldokumentert at isbjørnen er truet, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF-Norge til Nettavisen.
Mener det forplikter
Hansson mener det amerikanske vedtaket har mye å si:
- Dette er uhyre interessant, fordi USA i motsetning til Norge, har en reell naturlovgivning som innebærer saftige, juridiske forpliktelser, sier Hansson.
Prosessen med å få isbjørnen på truet-lista har pågått i flere år.
- USA plikter nå å innføre tiltak for å motvirke trusselen. Årsaken til trusselen er primært klimaendringer, og USA gjør seg i prinsippet dermed ansvarlig for å redusere og motvirke utslippene, sier Hansson.
Kan saksøke
Naturvernere og miljøforkjempere kommer nå til å gå USA nøye etter i sømmene. Dersom amerikanske myndigheter ikke gjør nok for å forhindre utryddingstrusselen, kan organisasjonene saksøke amerikanske myndigheter.
Isbjørnen er satt opp på USAs liste over utryddingstruede arter, og dermed er det juridisk sett kun den amerikanske isbjørnen som anses som truet. Isbjørnen får dermed en helt konkret rolle og betydning for USAs klimapolitikk.
- Men klimapolitikken gjelder hele verden, legger Hansson til.
I Alaska er det rundt 5.000 isbjørner, rundt en femtedel av klodens isbjørner.
Slakter Norge
Det amerikanske vedtaket setter den norske klimapolitikken i et dårlig lys, mener WWF-lederen:
- Den norske lovgivningen er den rake og pinlige motsetningen til USAs. I Norge er det fullt tillatt å utrydde arter, George Bush har en mye mer forpliktende lovgivning på dette, sier Hansson.
Hansson mener isbjørnene på Svalbard er mer utsatt enn de amerikanske isbjørnene:
- Men det er på grunn av hvordan Arktis er skrudd sammen. Sammensetningen gjør at issmeltingen går fortest hos oss, noe som gjør at isbjørnen kommer til å forsvinne i våre områder først. Det setter norsk oljepolitikk i et grelt lys, mener Hansson.