Gå til sidens hovedinnhold

Isbré raste over cruiseskip på Svalbard

Livredde passasjerer flyktet for livet da de enorme isblokkene braste ned over dekket på cruiseskipet.

LONGYEARBYEN/OSLO (TV 2/Nettavisen) Cruiseskipet «Aleksey Maryshev» seilte langs den majestetiske Hornbreen, da flere store isblokker løsnet og nærmest regnet over dekket onsdag ettermiddag. Isblokkene var så store at cruiseskipet krenget kraftig, og passasjerene ble brutalt kastet omkring mellom de fallende isblokkene.

- Skipet har rett og slett gått for nær breen. Isblokkene førte til en kraftig krenging, og passasjerene ble kastet omkring på dekket, bekrefter vakthavende sysselmannsbetjent Jan Tømmervold overfor Nettavisen.

Tre alvorlig skadd
To av passasjerene ble alvorlig skadet i kaoset som oppsto, og blir nå fløyet med ambulansefly til fastlandet. Seks andre ble såpass alvorlig skadet at de onsdag kveld ble fraktet med helikopter til Longyearbyen sykehus.

Torsdag ettermiddag melder Fædrelandsvennen at ytterligere ti personer er sendt til Longyearbyen sykehus. En av disse har alvorlige skader.

- Foreløpig er det ingenting som tyder på at noen av passasjerene ble truffet av isblokkene. De skal ha fått skadene etter at de ble kastet rundt av krengningen, sier Tømmervold.

Cruiseskipet «Aleksey Maryshev» var i ferd med å avslutte et av sine mange Svalbard-cruise, da passasjerer og mannskap havnet midt oppi dramaet onsdag ettermiddag. «Aleksey Maryshev» er etter det TV 2 kjenner til bygget for et forskningsinstitutt i St. Petersburg, men seiler som ekspedisjonscruiseskip i farvannene rundt Svalbard for nederlandske Oceanwide Expeditions i sommerhalvåret.

185969

Nasjonalitet uvisst
Cruisene blir også markedsført i Norge, men foreløpig er det uvisst hvilken nasjonalitet de skadde passasjerene har.

- Vi vet foreløpig ikke så mye om det som har skjedd eller hvor de skadde kommer fra. Den eneste kontakten vi har hatt med skipet, er via en dårlig satellittelefon, sier Tømmerstad.

Etter det Nettavisen kjenner til, skal det ha vært tåke i området da uhellet skjedde.

De to siste av de skadde passasjerene blir flydd til Longyearbyen i løpet av natt til torsdag, og ulykkesskipet er ventet inn til Longyearbyen i løpet av torsdagen.

- Da skal vi snakke med mannskapet, og vi regner med at vi vil få et bedre overblikk over situasjonen i morgen, sier Tømmerstad.

Mer vanlig med uhell
De siste årene har det vært en enorm økning i antall cruiseskip til Svalbard. Mindre uhell som grunnberøringer blir stadig vanligere, men ulykken «Aleksey Maryshev» er den første med personskader.

- Meg bekjent har vi aldri opplevd noe lignende som dette før. Men det er dessverre litt for normalt at cruiseskipene går for nær både land, isbreer og isbjørner. Turistene vil ha naturopplevelsene nært innpå kroppen, sier Tømmervold.

Begrensninger
I sommer har det blitt lagt flere begrensninger på cruisetrafikken rundt Svalbard. Blant annet har større cruiseskip fått forbud mot å seile langs østkysten av øygruppen.

- Trengs det strengere reguleringer?

- Reglene er strenge nok. Problemet er at ikke alle aktørene tar reguleringene seriøst nok, sier Tømmervold.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis