Gå til sidens hovedinnhold

Isen tiner rekordraskt i Antarktis

Isen i Antarktis smelter fortere enn hva forskerne tidligere har anslått.

Dette fører til at havnivået vil stige mer enn hva som tidligere er beregnet. De siste tiårene har Antarktis minsket – men nå er tempoet i issmeltingen større enn noen gang, ifølge tidsskriftet Nature Geoscience, skriver Dagens Nyheter.

I løpet av bare ti år har forskerne kunne se at avsmeltningen går 75 prosent raskere i de vestre delen av Sydpolen ved Amundsen Sea, Bellinghausen Sea og den Antarktiske halvøya, enn resten av kontinentet.

Akselererer
- Vi kan med våre resultater, klimamodeller og scenarier gjøre en prognose over hvor mye havnivået kommer til å øke, sier Jonatan L. Bamber ved Bristol University, en av forskerne bak resultatene.

FNs klimapanel har tidligere anslått at havnivået vil øke med mellom 11 og 70 cm i slutten av dette århundre. Dette kan måtte revurderes.

Tidligere studier har vist at Sydpolen minsker – men ikke at minskningen akselererer.

Sklir fortere ut
En isbre dannes ved at snø under lang tid trykkes sammen og blir til is. Isbreen vokser eller minsker ved at det snør på toppen og smelter lengst ned. Når mengden snø er større som smelter, vokser isbreen og omvendt så minsker den. Når det er vann innblandet, som i Antarktis, blir situasjonen mer komplisert.

Når varmt vann kommer i kontakt med isbreen på Sydpolen, øker issmeltingen nedenifra.

- Det er som å dra ut korken av en vinflaske, sier Eric Rignot fra NASA.

Så renner innholdet, eller isbreen, ut i vannet. Nå holder flere korker, som også kan beskrives som ishyller, på å bli dratt ut langs vestkysten, og hele isbreer øker farten ned mot havet. Varmt vann gir raskere isbreer som gir raskere smelting. Og varmt vann øker takket være de økende CO2-utslippene.

- Isen virker å være ganske følsom overfor små forandringer i havtemperaturen. Vi ser at ishyllene blir raskt tynnere, sier en annen av forskerne, Jonathan Bamber.

Studiene er gjort med hjelp av satellitter og klimamodeller, og forskerne har fått et nesten komplett bilde av isenes hastighet ned mot iskanten i Antarktis.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?