Gå til sidens hovedinnhold

Iskalde Island

Landet er kjent for sine varme kilder, men her får du kuldesjokk.

Tørrdrakt og godt med isolerende plagg mot kroppen hjelper lite på kuldesjokket idet man dupper hodet ned i brevannet. For ut gjennom det vulkanske landskapet kommer det krystallklart og iskaldt vann fra breene rundt innsjøen Thingvallavatn på Island.

Silfra er en rift som deler grensen mellom Den nordamerikanske kontinentalplate og Eurasiaplaten.

For en dykker en sikten under vann helt upåklagelig og stedet regnes som en dykkerdestinasjon man bare må dra til.

Men før første dykk kjenner jeg mer på hvor ubegripelig kaldt det er å ligge i vann der temperaturen er ned mot null grader. Det er vannet som kommer i ansiktet som gjør at dødsangsten kommer snikende. Før dykket starter skal vi egentlig sjekke om det er nok bly rundt kroppen, men tanken på å havne i sjøen uten tørrdrakt er plutselig svært levende.

Det tar noen minutter før konsentrasjonen er på topp og svømmeturen under vann kan starte. Under vann forsvinner da også angsten, for spektakulær sikt og fantastisk formasjoner strekker seg fremover dette eventyrlige krateret på historisk grunn.

Jo lysere årstid, jo bedre sikt, men et dykk i oktober eller i mai er ingen nedtur.

Gjengen fra Dive.is tar deg gjerne med ned i vannet og gjennom krateret, også uten flasker og blybelte. Snorkling er vel så populært som dykkingen, og terskelen for å kaste seg ut i det iskalde vannet er med ett mye mindre.

Silfra, i kraft av sin plassering ved Thingvallavatn, er av stor geologiske betydning. Man bokstavelig talt svømmer mellom kontinenter. Denne riften springer ut i bakken og smyger bortover, før den utvider seg lenger ut mot innsjøen i en lagune.

Det er bare å ta inn over seg - sikten og vannet. Vannet går det også fint an å drikke, selv om det er 50 til 100 år gammelt. Tiden det tar å komme seg fra den smeltende isbreen, gjennom lavaen og ut mot innsjøen.

Utflukten til Silfra er for de aller fleste et avbrekk fra en reise til Reykjavik. Festbyen Reykjavik alene gjør seg ikke når man først har stoppet opp på sagaøya. Dagsturer til de nærmeste turistattraksjonene er det mange av, men mystisk og magisk blir det vel først når man tar turen ut i det fantastiske landskapet landet har å by på. Det alene er en god grunn til å gi seg ut i det iskalde vannet.

Lykken er jo også å vite at varme kilder ligger tilgjengelig både i og rundt hovedstaden.

Nå skal det sies at veldig mye skjer i Reykjavik. Her og i de nærliggende områdene finner vi to tredjedeler av befolkningen. Nok mennesker til å gi byen sin et helt spesielt særpreg. Her er det utesteder for enhver smak og et kulturelt tilbud som alene kan være verdt turen.

Økonomisk krise høsten 2008 gjør også besøket på Island litt mer behagelig. I tillegg til hyggelige priser, er folket her svært glad for å se deg.

Og i tillegg:

«The odds of you being in Reykjavík are not great. The greatest part of mankind is elsewhere. It is scientifically proven.»

Ordene kommer fra ordfører Jón Gnarr til The Reykjavik Grapevine. Komikeren stilte til valg i protest mot udugelig styring av landet, og vant.

The Best Party ble startet i slutten av 2009, og med nesten 35 prosent av stemmene i lokalvalget året etter var ordførerjobben hans. Til turistene kommer han med følgende oppfordring:

- Enten du er her for moro skyld eller reiser på forretningsreise, håper jeg du vil nyte tiden her og blir kjent med noen fra lokalbefolkningen. Jeg ønsker også å gjøre en spesiell forespørsel om at du bruker mye penger gjennom hele oppholdet. Ikke spare på mat og drikke. Tillat deg selv litt luksus. Du fortjener det, og det er bra for økonomien. Jeg ber om at du ikke besøker utsalgssteder i regi av Frelsesarmeen (6 Garðastræti) eller Røde Kors (12 Laugavegur). Selv om de er morsomme butikker, er de ganske billig. Du bør heller besøke de dyre butikkene.

Det skal være spesielt å besøke Island.

Kommentarer til denne saken