Gå til sidens hovedinnhold

Island vil ikke betale

Presidenten nekter å signere avtale.

Før årsskiftet gikk de folkevalgte på Island inn for å betale ut milliarder til Storbritannia og Nederland som kompensasjon for penger som gikk tapt da islandske banker gikk over ende i fjor. Nå har et nytt hinder kommet i veien for den kontroversielle avtalen

Den islandske presidenten har gått ut med at han ikke vil signere avtalen om kompensasjonen. Dermed blir vedtaket som innebærer at en sum tilsvarende over 30 milliarder norske kroner på sikt skal betales til Storbritannia og Nederland, avslått.

Summen er kompensasjon for midler som ble utbetalt til innskytere som tapte penger da islandske Landsbanki og nettbanken Icesave gikk over ende under finanskrisen i fjor høst.

Les mer her.

Kontroversiell avtale
Avtalen om kompensasjonen har vært meget kontroversiell. Da denne ble stemt igjennom på det islandske Alltinget var det 33 medlemmer som stemte for, mens 30 stemte mot.

Stemmegivningen varte over tre timer, og debatten var til tider opphetet.

I tillegg til dette viste en meningsmåling at de fleste islendinger var i mot avtalen.

Stor gjeld
Planen om å dekke tapet innebærer at Island påtar seg en gjeld på over 106.000 kroner per innbygger. Mange islendinger har vanskelig for å forstå hvorfor vanlige skattebetalere, som allerede har det svært tøft på grunn av den økonomiske krisen, skal belastes for feil begått av et lite antall bankfolk.

Dette var også årsaken til at den islandske presidenten stemte i mot forslaget.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken