Gå til sidens hovedinnhold

- Israel bløffer ikke om å angripe Iran

Frykter Israel skal angripe uten forvarsel og uten godkjenning fra mektige USA.

Både USA og Israel har tidligere gjort det klart at det er uaktuelt å tillate at Iran får kjernevåpen.

Men det hersker imidlertid stor uenighet mellom de to landene om når et eventuelt angrep bør iverksettes mot Iran.

USA og Israel har svært ulike analytiske estimater på hvor lang tid det vil ta for iranerne å få atomvåpen. Det sier tidligere Midtøsten-forhandler i Bill Clinton-administrasjonen, Aaron David Miller, skriver Bloomberg.

- Det er en voksende bekymring, mer enn en bekymring, for at israelerne vil beskytte seg selv og vil muligens starte et angrep uten godkjenning og forvarsel, og uten at vi har forhåndskjennskap, sier han.

- USA er bekymret
USAs forsvarsminister Leon Panetta har også uttrykt overfor Israel at amerikanerne ønsker at et eventuelt angrep skal utsettes til fordel for forsøk på diplomatisk press mot Teheran.

- Israel har antydet at de vurderer dette (et angrep alene), og vi har uttrykt våre bekymringer, sier Panetta.

Samtidig ble det antydet på en militærkonferanse i Tel Aviv denne uken at Israel trolig forbereder et luftangrep mot iranske atominstallasjoner allerede til høsten.

- De som sier «senere», vil finne ut at «senere» vil være for sent, sa den israelske utenriksministeren Ehud Barak på militærkonferansen.

Lekkasjer fra et møte i Washington med en israelsk Mossad-topp, tydet på at et angrep kan skje allerede i april måned. Men etterretningseksperter og offisielle kilder mener det er mer sannsynlig at en beslutning blir tatt på sensommeren eller tidlig høst, skriver The Times.

- Israel bløffer ikke
Amerikanerne skal ha blitt overbevist om at israelerne mener alvor.

- Jeg kom til denne konferansen for å se om israelerne bløffer, sier en amerikansk delegat fra USAs etterretningsmiljø, som ikke ønsker å bli navngitt, skriver The Times.

- Men det gjør de ikke. Det kommer til å skje med eller uten oss, sier han.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken