Gå til sidens hovedinnhold

Israel inn i Libanon

Israelske styrker har gått inn i Libanon etter at to israelske soldater er bortført. Nå mobiliserer Israel 6000 soldater.

Israels statsminister Ehud Olmert kaller geriljaangrepene fra libaneserne en krigshandling, og sier at Israels respons vil bli «svært, svært smertefull».

Olmert kaller handlingene et angrep på staten Israels suverenitet.

- Libanon må ta ansvaret
Onsdag rykket israelske bakkestyrker inn i Sør-Libanon for å finne to israelske soldater som tidligere på dagen ble kidnappet av Hizbollah. Ifølge nyhetsbyrået AFP klargjør Israel 6000 nye soldater som skal sendes over grensen til Libanon.

Statsminister Olmert mener den libanesiske regjeringen må ta ansvaret.

- Den libanesiske regjeringen, som Hizbollah er en del av, forsøker å skake opp stabiliteten i regionen. Libanon er ansvarlig, og Libanon må ta konsekvensen av sine handlinger, skriver Olmert i en pressemelding.

Åtte drept
Til nå er syv israelske soldater drept av Hizbollah, ifølge geriljaen selv.

Libanesiske myndigheter bekrefter at seks israelske soldater og to libanesiske sivile er drept så langt i sammenstøtene, melder AP.

Kraftige sammenstøt
Det har vært kraftige sammenstøt mellom israelske styrker og Hizbollah på grensen mellom Libanon og Israel etter at geriljagruppen annonserte kidnappingen av to israelske soldater.

- Klokken 09.05 tok Hizbollah de to israelske soldatene til fange nær grensen til det okkuperte Palestina. Fangene har blitt flyttet til et trygt sted, skriver Hizbollah i en faks til AP. Geriljagruppen kidnappet soldatene for å frigjøre palestinske fanger i Israel.

Den amerikanske topp-diplomaten David C. Welch sier til AP at kidnappingen av soldatene er en farlig opptrapping av konflikten, og krever at soldatene blir løslatt.

Nordmenn i området
Chargé d´affaire ved den norske ambassaden i Beirut, Tryggve Gjesdal, har fått inn en bekymringsmelding fra Norge om at det befinner seg en ferierende norsk-libanesisk familie i Sør-Libanon. Gjesdal har ikke lyktes med å komme i kontakt med familien.

Det israelske forsvaret ber sine landsmenn som bor på grensen til Libanon om å søke tilflukt i underjordiske bomberom.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken