Gå til sidens hovedinnhold

Israel skarpt mot høyre

Kandidatene kjemper fortsatt om seieren, men en nasjonalistisk dørvakt har trolig nøkkelen til Israels fremtid.

Tzipi Livnis parti Kadima får 28 mandater i det nye Knesset, som er en nedgang på ett mandat, mens Likud får 27, mer enn en fordobling siden sist.

Det ultranasjonale Yisrael Beiteinu, som ledes av Avigdor Lieberman, får 15 mandater og går dermed forbi Ehud Baraks arbeiderparti som ender på bare 13 mandater, melder NTB.

To hevder de vant
Allerede før opptellingen var over, erklærte både Livni og Likud-leder Benjamin Netanyahu seg som seierherre, og det er ikke klart hvem av dem president Shimon Peres vil be om å danne regjering.

- I dag valgte folket Kadima. Landet Israel tilhører ikke høyresiden, akkurat som freden ikke tilhører venstresiden, sa Livni til en gruppe ekstatiske supportere på valgvaken.

Samtidig var Netanyahu seierssikker på sin egen valgvake.

- Med Guds hjelp vil vi lede den neste regjeringen, sa han til en like ekstatisk forsamlin på Likuds valgfest.

Selv om Kadima har gjort det uventet bra mot slutten av valgkampen og igjen er blitt største parti, mener ekspertene at Netanyahu har større mulighet for å skape en levedyktig koalisjon med andre partier på høyresiden.

Dørvakt med nøkkel
Nøkkelfiguren her er Avigdor Lieberman, lederen av Yisrael Beiteinu, partiet som har et på grensen til rasistisk program. Hva den tidligere dørvakten og russiske imigranten forteller president Shimon Peres om hvem han vil støtte som statsminister, vil trolig avgjøre hva slag regjering Israel får.

Når Peres peker ut en av partilederne, vil vedkommende ha 42 lange dager med koalisjonsforhandlinger foran seg. Dersom det mislykkes å danne en ny regjering vil Peres gi en annen leder muligheten.

Uansett utfall av regjeringsforhandlingene har Israel tatt et skarpt skritt til høyre. Mens Kadima kjemper for en fredsløsning med palestinerne og støtter en egen palestinsk stat, er både Likud og Yisrael Beiteinu mer skeptiske til araberne.

Les også: Thrillervalg i Israel

Korrupsjonsanklager
Statsminister Ehud Olmert skrev ut nyvalg etter korrupsjonsanklager i fjor

Valgoppslutningen var større enn ventet til tross for dårlig vær og frykt for liten interesse hos velgerne.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken