Gå til sidens hovedinnhold

Israel skrur opp krigen

Israel sier nei til våpenhvile og varsler økt krigføring i Gaza.

Den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, skapte unødig håp onsdag.

- Presidenten er tilfreds med at Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har akseptert en fransk og egyptisk våpenhvileavtale som ble presentert i Sharm el-Sheikh i går kveld av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak, opplyste Sarkozys kontor i en pressemelding.

Det egyptiske forslaget til våpenhvile går ut på at partene aksepterer en midlertidig våpenhvile slik at nødhjelp kan nå Gaza. Deretter vil Egypt vil invitere Israel og palestinere til samtaler om grensesikkerhet, gjenåpning av grenseovergangene mellom Gaza og Israel, og å løfte blokaden av Gaza for å unngå en ny eskalering.

Ønsker samtaler
7. januar kom en midlertidig våpenhvile, men den vil bare vare noen timer.

Onsdag stemte det israelske sikkerhetsrådet for å fortsette de militære operasjonene på Gazastripen, melder ynetnews. Israel mener at målet med operasjonene på Gazastripen - å stoppe Hamas i å skyte flere raketter inn i Israel - ikke er oppnådd.

- Rådet har godkjent en forlengelse av bakkeoffensiven, inkludert en tredje fase som vil utvide offensiven ved at bakkestyrkene trenger seg dypere inn i befolkede områder, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP.

Likevel åpner israelerne nå opp døra for å avslutte krigen gjennom fredsforslaget som nå har kommet fra Egypt. Forslaget, som har fått sin tilslutning fra Washington, vil nå bli fulgt opp gjennom videre samtaler med Egypt. Israel ønsker å diskutere terrorisme og våpensmugling mellom Egypt og Gaza, med egyptiske myndigheter. Samtaler med Hamas er derimot ikke aktuelt.

Sender forhandlere
- Israels ønsker å bedre sikkerhetern i sør, og uttrykker takknemlighet overfor presidentene av Frankrike og Egypt for deres forsøk på å finne en løsning som vil gjøre slutt på terrorvirksomheten fra Gaza, sier kontoret til statsminister Ehud Olmert i en pressemelding onsdag. Meldingen poengterer at Israel omfavnet dialogen mellom Israel og Egypt, og ønsker å gå videre med denne dialogen.

Israel er ikke like enig i Mubaraks ønske om å invitere Hamas til dialog når våpenhvilen er et faktum.

Israel planlegger å sende en delegasjon til Egypt under ledelse av Amos Gilad, en høytstående embetsmann i det israelske forsvarsdepartementet, samt Shalom Turgeman som er statsministerens rådgiver.

9. januar skal den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, møte Egypts president Hosni Mubarak. Også palestinerne ønsker Mubaraks forslag til våpenhvile velkommen.

Kommentarer til denne saken