Gå til sidens hovedinnhold

Israel trapper opp

Israel vil bombe infrastruktur i Libanon som hevn over kidnappingen av to israelske soldater.

Er du i nærheten? Kontakt oss på 21 00 60 10, send SMS/MMS «NATIPS» til 1984, eller send mail tilvaktsjef@nettavisen.no

Midtøsten-konflikten trappes opp etter at den israelske forsvarsministeren nå har godkjent luftangrep på Libanon.Godkjenningen kom etter at Hizbolla-fraksjonen kidnappet to israelske soldater onsdag.

Kidnappingen utløste et israelsk angrep med krigsfly, kanonbåter og bakkestyrker inn over det sørlige Libanon – på jakt etter krigsfangene. Og flere angrep vil snart følge:

Ifølge den israelske tv-kanalen Channel 10 vil et luftangrep rette seg mot Hizbollah-geriljaens anlegg - og sivil infrastruktur.

- Det finnes elementer i nord og sør som truer vår stabilitet. Det vil de måtte betale for, sa statsminister Ehud Olmert på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Bytter bare fange mot fange
Hizbollah sier i et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen at de har drept syv israelske soldater etter de israelske angrepene.

Tre av soldatene som ble drept, patruljerte den libanesiske grensen. To andre soldater i samme jeep ble tatt til fange av Hizbollah.

Fakta:
Israel okkuperte betydelige deler av Libanon på 80-tallet, og beholdt kontrollen over en «sikkerhetssone» i Sør-Libanon frem til mai 2000.

Advarer Israel
Hizboallah leder Hassan Nasrallah advarer Israel mot å forsette angrep mot Libanon.

-Israel må ikke true oss, sier han.

Hvis Israel ikke løslater samtlige 10.000 soldater, vil Hizbollah fortsette å bortføre israelske soldater.

- En krigshandling
Kidnapping av israelske soldater er noe helt annet enn aksjonene i Irak, sier norsk forsker. Les mer om bakgrunnen for konflikten her.

Israels statsminister Ehud Olmert kaller kidnappingen av soldatene for «en uprovosert krigshandling», og han holder libanesiske myndigheter fullt ut ansvarlige, der Hizbollah har en representant i regjeringen.

- Israels svar vil bli tilbakeholdenhet, men veldig, veldig, veldig smertefullt, sa Olmert til pressen, ifølge The Jerusalem Post.

Krisemøte i kveld
TV 2 Nyhetene melder at Olmert har kalt sin regjering inn til et ekstraordinært krisemøte onsdag kveld, og at de forbereder godkjenning av flere militære aksjoner i Libanon.

Landet anses som en front nummer to i Israels kamp mot islamistiske militante i Palestina.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken